Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragutin Lesar

Ako je ovo najbolja vlada koju je Hrvatska dosad imala, onda smo u ozbiljnim problemima

Foto: Mediaservis
1/2
25.02.2014.
u 15:59

Podsjetio je na sve načine kojima je Vlada pomagala poslodavcima, od poticaja u poljoprivredi, poticaja za zapošljavanje ili volontiranja za 1600 kuna

Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar gostovao je u emisiji Media servisa U četiri oka u kojoj je komentirao Zakon o radu, socijaldemokraciju u SDP-u te moguće koalicije na parlamentarnim izborima.

Uoči saborske rasprave o Zakonu o radu, njegov najžešći kritičar Lesar pobrojio je sve nedostatke koje primjećuje u pravnom aktu koji će regulirati sudbine radnika. Tvrdi da je institut kolektivnih ugovora uništen te da radnici nisu zaštićeni, a kao primjer navodi činjenicu kako radni sporovi traju u prosjeku pet godina. S druge strane, ne vodi se računa o društvenoj odgovornosti poslodavaca, koji su za Lesara većinom nepošteni i nepravedni.

– Pedeset posto ili barem pedeset posto hrvatskih kapitalista do svoje imovine došlo je u pretvorbi i privatizaciji i to u prosjeku za jednu desetinu vrijednosti, dakle nije riječ o njihovu dobro stvorenom kapitalu, nego dobivenom – rekao je Lesar.

Podsjetio je na sve načine kojima je Vlada pomagala poslodavcima, od poticaja u poljoprivredi, poticaja za zapošljavanje ili volontiranja za 1600 kuna. S druge strane podignuta je dob za odlazak u mirovinu, a novim prijedlogom ZOR-a omogućila je poslodavcima da u jednom dijelu godine uvedu radno vrijeme od 16 sati na dan. Otvara se i mogućnost zapošljavanja putem agencija.

– Postoji zaštitna klauzula, tobože, da ako poslodavac otpusti veći broj radnika, na njihova mjesta ne može zapošljavati nove i on neće zapošljavati nove nego će ih unajmiti putem agencije, što nije zapošljavanje, riješit će se "starijih, nemoćnijih, boležljivih, istrošenih" radnika i uzeti nove putem agencije koji su jeftiniji za njega. Nakon svega izrečenog ostaju pitanja je li točna tvrdnja Vesne Pusić da je ovo najbolja vlada koju je Hrvatska imala te što je ostalo od socijaldemokracije u SDP-u. 

– Ako je ovo najbolja vlada koju je Hrvatska dosad imala, onda smo u ozbiljnim problemima. S njihova stajališta da, a sa stajališta građana? To mogu procijeniti slušatelji i građani. A što je ostalo od socijalne demokracije? Jako malo, gotovo ništa i to nije iznenađenje ako premijer za sebe kaže da je liberal – dodaje Lesar.

Premijer je često kritizirao prijedloge laburista kao populističke. No, Lesar odgovara da bi onda nekoliko mjeseci kasnije Vlada donijela slične prijedloge pa ih kasnije predstavljala kao mudre državničke odluke. Slično je i s prijedlogom laburista da se plaće dužnosnicima smanje za 21 posto, koji je odbačen u Saboru da bi onda ministri počeli davati izjave kako će se plaće ipak smanjivati, ali ne toliko. Nakon svih međusobnih kritika, je li moguća suradnja laburista i SDP-a nakon sljedećih parlamentarnih izbora?

– Utvrdit ćemo desetak svojih programskih točaka koje su za nas jako bitne i o kojima nema rasprave da ili ne, nego moraju biti. Po prirodi stvari u desnu koaliciju nikad nećemo ući niti bi to bilo prirodno. Hoćemo li ući u nekakvu lijevu koaliciju, ovisi o potencijalnim partnerima, u ovim trenucima ne možemo ni nagađati tko će to biti, ali s liberalima jako teško – odgovorio je čelni čovjek Hrvatskih laburista.

>> Ovako je danas Hrvatska izgledala kada je zbog štrajka sve stalo!

Komentara 9

KA
kafka
16:26 25.02.2014.

Radi se o vrlo posebnom smislu za humor vladajućih. .

BA
balic
16:46 25.02.2014.

Pogledajte tko je to rekao da su oni do sad najbolja vlada koju je Hrvatska mogla dobit.Steta da nije i sebe pohvalila kako je ona najbolja ministica vanjskih poslova,e onda bi stvarno znali sta nam slijedi... Ovako jos buckamo u mutnom :-))

Avatar KRELETRONIČNI-KRELECIGER
KRELETRONIČNI-KRELECIGER
16:14 25.02.2014.

pa reci lesaru....da govornik ne mora biti pošten, vrijednih djela i da je uopće normalan ! tko je u skupini sa milanovićem i komunistima, zaista ne mora imati one superlativne vrijednosti, već može biti jednaka kao pusić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije