Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosad zanemarena

Akcija "Otkos 10" konačno bi trebala doživjeti tretman kakav zaslužuje

Josipović
Foto: Darko Marčinković
1/3
06.09.2014.
u 18:40

Prva uspješno provedena oslobodilačko - napadna akcija u Domovinskom ratu godinama je bila sustavno zanemarivana

- Dogovorili smo se da na godišnjicu akcije napravimo okrugli stol gdje će se javnost detaljnije izvijestiti o važnosti te akcije, a ja ću u okviru svojih ovlasti dodijeliti odgovarajuća odličja - rekao je predsjednik Ivo Josipović, nakon današnjeg razgovora u Bjelovaru s ratnim zapovjednicima akcije "Otkos 10" vođenog na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.

Na taj način konačno bi trebala biti ispravljena povijesna nepravda u kojoj su akcija i njezini sudionici sve ove godine bili sustavno zanemarivani. To je bila, kako godinama bezuspješno ukazuju njezini sudionici, prva uspješno provedena oslobodilačko-napadna akcija u Domovinskom ratu i kao takva imala je veliki značaj, no nikada dosad nije doživjela valorizaciju kakvu zaslužuje. Podsjetimo izvedena je 31. listopada 1991. godine i trajala je do četvrtog studenog.

-U njoj je tada oslobođen čitav prostor Bilogore, a radi se o oko 320 kvadratnih kilometara površine - podsjetio je Đuro Crkvenac, jedan od ratnih zapovjednika, podsjećajući da su u akciji sudjelovali pripadnici policije i Zbora narodne garde. U to vrijeme, naime, Hrvatska vojska još nije postojala i tek se ustrojavala. Inicijative za valorizaciju i priznavanje pravog značaja akciji pokretane su i ranije, no iz nikada do kraja razjašnjenih razloga nisu imale uspjeha pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ova sada pokrenuta.

>> 'Hrvatska doista uvozi previše hrane. Vlada treba definirati drukčiju politiku'

>> Josipović u vodstvu, Grabar-Kitarović zaostaje

Komentara 39

VJ
vjerovnik
21:58 06.09.2014.

ovo mu je valjda Dejan Jović savjetovao (njegov glavni analitičar)

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
19:50 06.09.2014.

J0osipović se pojavljuje svugdje pa i na obljetnicama akcija iz Domovinskog rata iako u njemu nije sudjelovao (taman se je ustrojavao ZAMP, a i okretala neka lovica na štednim zadrugama i pogrebnim udrugama), a sve to i samo za to da ostane na Pantovčaku i pokuša osigurati da se ne provede čišćenje hrvatskog društva od ostataka jugokomunista kojima i sam pripada. Hrvati, izađite na izbore i odberite predsjednicu.

VJ
vjerovnik
21:36 06.09.2014.

... a gdje ti je ustaška zmija Pravedniče, jesi li je negdje spremio ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije