Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak u afganistan

24. HRVCON-a na Plesu ispraćen u operaciju ISAF

MORH,ispraćaj
Foto: MORH/D. Vlahović
1/4
04.09.2014.
u 15:40

U sastavu 24. HRVCON-a je 85 pripadnika OSRH (većinom bojne ''Pauci“ Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske) i 13 pripadnika Vojske Crne Gore.

U vojarni ''Pukovnik Marko Živković“ na Plesu danas je održan svečani ispraćaj 24. kontingenta OS RH (24. HRVCON) u operaciju ISAF. Pripadnike kontingenta, na ispraćaju su, javlja MORH, pozdravili predstavnici ministarstva, Glavnog stožera i zapovjedništava te postrojbi OS RH na čelu sa zamjenikom načelnika GS OS RH, viceadmiralom Antom Urlićem.

U sastavu 24.  HRVCON-a je 85 pripadnika OSRH (većinom bojne ''Pauci“ Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske) i 13 pripadnika Vojske Crne Gore. Zapovjednik kontingenta je brigadir Slobodan Kratohvil, čiji će vojnici uglavnom djelovati na sjeveru Afganistana i biti smješten u njemačkom kampu Marmal kod Mazar-e Sharifa. Do 31. prosinca 2014., kontingent će biti u sastavu misije ISAF, a od 1. siječnja 2015., trebao bi postati dijelom nove NATO-ove misije Resolute Support (Odlučna potpora). Što se tiče zadaća koje će obavljati pripadnici 24. HRVCON-a, one će ponajprije obuhvaćati savjetničku ulogu u 209. korpusu Afganistanske nacionalne armije (ANA) i afganistanskoj policiji, te zaštitu savjetničkih timova. Dosadašnja primarna zadaća, zaštita kampa, za ovaj će kontingent imati povremeni karakter.

Viceadmiral Urlić je postrojene pripadnike kontingenta pozdravio u ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika GS OS RH generala zbora Drage Lovrića.

- Vašim djelovanjem u Afganistanu, ne samo da doprinosite jačanju mira i sigurnosti u toj zemlji, nego i iz temelja mijenjate uvjete života njenih stanovnika - rekao je viceadmiral. Istaknuvši nove glavne zadaće za kontingent, viceadmiral Urlić je dodao kako od pripadnika 24. HRVCON-a očekuje da i dalje iskazuju odgovornost, profesionalnost te pružaju pomoć afganistanskom narodu.

Zapovjednik kontingenta brigadir Kratohvil je naglasio da je 24. HRVCON poseban po tome što će zaključiti ISAF kao još jedno uspješno poglavlje u povijesti OS RH, te da su pripadnici spremni za sve zadaće i opcije koje ih mogu čekati u Afganistanu, u okviru obje NATO-ove misije.

- Da bi misija bila uspješna potrebno je da svi rade svoj posao od njezine prve do posljednje sekunde - zaključio je brigadir Kratohvil.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije