Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplji auti i cigarete, jeftinija struja

Što nas čeka u novoj godini? Plaće idu gore, ali se i vraća inflacija

24.11.2016., Zagreb - Kafic Najgora kava u gradu, Sestara Bakovic 3 .
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.12.2016.
u 14:50

Trošarine poskupile cigarete i automobile, benzin će pogurati sve ostalo. No, pojeftinjuje struja

Građani su posljednje tri godine bili pošteđeni znatnijih poskupljenja zbog niza globalnih kretanja, no vjeruje se da trogodišnji predah od inflacije završava s 2016. godinom, a 2017. trebala bi donijeti prosječan rast cijena na godišnjoj razini od približno jedan posto.

Povratak inflacije uračunala je i hrvatska Vlada u svoj proračun pa bi s njome trebali računati i građani, s tom razlikom što će rast cijena proračunu donijeti dodatne kune, a građanima pad standarda.

Poskupljenje benzina već je lagano krenulo, cigarete će nakon nedavnog povećanja trošarina iduće godine ići gore još dva puta, vraćanje PDV-a u ugostiteljstvu dići će cijene po kafićima, no taj rast dijelom će kompenzirati pojeftinjenje struje za 10 posto te ostale robe koje će se od siječnja 2017. oporezivati nižom stopom PDV-a, ponajprije u poljoprivredi.

Godina bi većini zaposlenih koji zarađuju oko državnog prosjeka ili znatno iznad trebala donijeti i povećanje plaća, koje će se za niže plaće kretati od nekoliko kuna do nekoliko tisuća kuna za top radna mjesta.

Državnoj će upravi, počevši od 1. siječnja, kolovoza i studenog plaće rasti po 2 posto. Smanjuje se porez na nasljedstvo i promet nekretninama s 5 na 4 posto za sve osim za kupce prvog stana, kojima će država taj namet kompenzirati subvencijom kredita.

>> Evo što se sve mijenja s prvim danom 2017.

Komentara 5

TH
than
15:33 29.12.2016.

Sirotinji su uzeli da bi dali bogatijima. To je ukratko to.

KR
kresimirn
15:25 29.12.2016.

cek malo, znaci iz supljeg u prazno ? gdje je nestanak 300.000 ljudi sve u pravilu od 18-45godina, gdje je otvaranje novih radnih mjesta ? gdje je cista pravosuda ? dorha i sudstva ? gdje je parcelizacija ? gdje je neopoziva ostavka svih obnasatelja duznosti koji predoce plan i program a ne ispune ga ?

MA
macor
15:27 29.12.2016.

16. Država će plaćati pola rate stambenih kredita///A ne pise da je ovo rezervirano samo za 1 500 tih MLADIH do 45 godina.Sinovima i kcerkama politicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije