Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2013. u 12:00

Finsku je šokirala vijest da je bivši izvršni direktor Nokije Stephen Elop nagrađen sa 25 milijuna dolara otpremnine

Hladnokrvni Finci proteklih su dana potpuno “poludjeli”. Neviđeni skandal trese zemlju te su morali reagirati premijer i vodeći politički čimbenici. Neobično je to za tu uređenu i bogatu zemlju jer sa sjevera Europe obično ne dolaze dramatične vijesti koje bi zaintrigirale cijeli svijet. Nema tamo velikih političkih potresa, socijalnih nemira, štrajkova... Asocijacija za Finsku većini svijeta godinama su jezera, sauna, skijaški skokovi, hokej, Djed Mraz, Nokia, heavy-metal sastavi, Aki Kaurismaki i vrhunski školski sustav. Nekada davno bilježili su se skandali koje je radio legendarni skakač na skijama Matti Nykänen, a da nije bilo “afere Patria” u Hrvatskoj se Finska zadnjih godina vjerojatno ne bi ni spominjala.

Skandal koji trese Finsku nije u Hrvatskoj ni primijećen. Ono zbog čega Finci lude u Hrvatskoj zapravo i nije neki “big deal”. Finsku je, naime, šokirala spoznaja da je bivši izvršni direktor Nokije Stephen Elop nagrađen sa 25 milijuna dolara otpremnine, što je višestruko više nego što su prije dobivali menadžeri te korporacije kojom se ponosila nacija. Oglasio se i finski premijer Jyrki Katainen koji je na javnoj televiziji rekao da se radi o “poprilično sramnom” iznosu. “Očigledno je da je praksa nagrada u velikim korporacijama širom svijeta takva da je zdrav razum ne može razumjeti”, rekao je premijer. Ministrica financija Jutta Urpilainen izjavila je da bi sporna otpremnina mogla uznemiriti javnost te biti “prijetnja društvenoj ravnoteži”. Javnost u Finskoj frustrirana je time što je Elop dobio milijun eura za svaku milijardu eura tržišne vrijednosti koju je Nokia izgubila pod njegovim vodstvom. Dodatno je Fince naljutilo i što je Elop u Nokiju došao iz Microsofta, koji je kupio telefoniju Nokije, te što će sad opet biti direktor u toj američkoj korporaciji. Iako se radi o privatnoj multinacionalnoj kompaniji, besramni iznos šokirao je Fince, koji su tražili da se Elop odrekne dijela novca. Imidž kompanije je u bogatoj i odgovornoj Finskoj narušen, jer su ondje društvena odgovornost i socijalna osjetljivost na nekoj drugoj, mnogima nedokučivoj razini, te ne čudi što su Finci toliko uporni u namjeri i da direktore Patrije istjeraju na čistac. I u Finskoj se mulja, ali puno rjeđe, a za takve tamo nema tolerancije jer para nema za bacanje. A kako se u Hrvatskoj mulja i rasipa, izgleda da smo bogatiji i od Finske i od Nokije.

Priča o direktoru Nokije nije u Hrvatskoj bila vijest vjerojatno zato što sramnih primjera nevjerojatno bahate rastrošnosti imamo za izvoz. Dok Linić stišće građane, dijelovi državnog aparata već se godinama ponašaju kao Nokijin direktor. Evo samo posljednji primjer, od kojeg se poreznim obveznicima prevrće želudac a rupa u proračunu postaje sve veća. Uprava autoceste Rijeka - Zagreb naručila je 90 novih automobila za 27,5 milijuna kuna. Dok se oni vozikaju u skupocjenim automobilima, mi ćemo raspravljati o monetizaciji koju moramo provesti jer kredite za autoceste ne možemo vraćati. Objašnjenje iz ARZ-a da im upravo istječe četverogodišnji leasing pa moraju obnoviti ugovor zvuči drsko koliko i njihova narudžba. No, nismo čuli da su ih zbog toga prozvali njihovi šefovi – predsjednik vlade ili ministar financija, čije bismo porezne mjere lakše podnijeli da uzmu i na stotinama mjesta gdje naočigled cijele zemlje cure milijarde kuna. Nisu Hrvati Finci, niti će to ikada biti, ali ni država i Linić ne smiju biti Djed Mraz koji dobru djecu lupa šibom, a zločestu nagradi slatkišima, autima i novim iPhoneima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?