Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.02.2013. u 12:00

Naši bi političari trebali zaustave svoj privatni vjerski rat koji su poveli protiv Crkve i ostalih religijskih zajednica u slobodnoj, demokratskoj i sekularnoj Hrvatskoj

Hrvati su doista narod rođen pod sretnom zvijezdom. Evo, dok cijeli svijet pokušava odgonetnuti zagonetku stvarnog razloga odlaska (ipak samo) Josepha Ratzingera s papinskog trona i pogoditi tko će biti novi papa i koja će mu biti misija, Hrvati su prvi na kugli zemaljskoj dobili poruku iz Vatikana kakvi će u budućnosti biti odnosi novoga pape i Hrvatske!

– Nadam da će ti odnosi biti dobri, ali to ovisi o dvjema stranama, ne samo o Svetoj Stolici. Ovisi o Republici Hrvatskoj i onima koji su zaduženi za političko i društveno vodstvo u Republici Hrvatskoj. Svima nam je u interesu da to bude što bolje i da u tim nastojanjima svi poštuju i prirodni zakon, ali i Božja i ljudska prava, onda neće biti problema ni u međusobnim odnosima – rekao je tajnik Biskupske sinode i bliski suradnik pape Benedikta XVI. nadbiskup mons. Nikola Eterović u ekskluzivnoj izjavi Blaženki Jančić za Hrvatski radio.

Njegove su riječi doista proročke, no sam mons. Eterović, kao i bilo tko drugi tko poznaje prilike u nas, a tko je dovoljno pametan, razuman i analitičan, ne mora nužno biti i prorok da zna da će ovakva nerazuma, stupidna i arogantna politika aktualne vlasti prema Crkvi rezultirati temeljitim narušavanjem odnosa ne samo s mjesnom Crkvom u Hrvatskoj nego i sa Svetom Stolicom.

Sveta Stolica, naime, kao i sam dosadašnji papa, jako dobro znaju što se događa u Hrvatskoj na relaciji zvanoj Kaptol – Banski dvori i intenciju državnih vlasti da uime interesa tobožnjeg sekularizma (a zapravo i uime podivljalog neoliberalizma i suvremenog bezboštva) Crkvu liše svakog utjecaja na društvene promjene. Crkvi (i ostalim vjerskim zajednicama) prema kreatorima nove hrvatske politike mjesto je u socijalnoj izolaciji, u svjetonazorskom i ideološkom getu, a sve ponekad miriše i na politički i društveni pogrom viđen u prošlim vremenima. Država ne samo da na ključnim dodirnim točkama s vjerskim zajednicama (obitelj, odgoj djece) ne gradi partnerske odnose nego otvoreno propagira svjetonazorsku nesnošljivost i potiče brojne javne provokacije, ponižavanja i vrijeđanja vjerskih osjećaja. Pa je tako formalno u tim odnosima sve u redu, a sadržajno smrdi po najgorem sumporu!

Pritom možda ne znaju (a još je gore ako znaju!) da hrvatski biskupi predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem imaju apsolutnu podršku Vatikana u obrani temeljnih antropoloških istina ugrađenih u crkveni nauk koje mons. Eterović definira kao poštivanje i “prirodnih zakona” i “Božjih i ljudskih prava”. I što je još važnije u Eterovićevoj poruci, ta će se podrška nastaviti i nakon Uskrsa, kad se izabere i novi papa. Crn ili bijel, svejedno, čime se sad zabavljaju svjetske kladionice. Odnosno, ponovit će se opet onaj stari vic u kojem Mujo pita koga su kardinali izabrali za posljednjeg papu. “Nijemca”, dobije odgovor. “Au, opet katolika!”, veli Mujo. Vijest za Hrvatsku iz Vatikana ovoga puta bila je brža i od bijeloga dima koji uskoro slijedi. Hrvati jedini imaju sreću znati kakav će biti novi papa. Samo da to shvate i naši nadmeni i samodostatni političari. I zaustave svoj privatni vjerski rat koji su poveli protiv Crkve i ostalih religijskih zajednica u slobodnoj, demokratskoj i sekularnoj Hrvatskoj.

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Komentara 25

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:43 14.02.2013.

hahahahahah

UM
Umjereni
15:16 14.02.2013.

Kad pomislim da sam pročitao najgluplje što Pavičić može isproducirati, eto njega, nadmaši samog sebe za 100%. Pavičiću, nije vlast započela rat s crkvom, nego obrnuto. Treba zrno inteligencije (malo zrno) da se to vidi i shvati.

LI
lima83
13:03 14.02.2013.

joj blago nama Hrvatima rođenima pod sretnom zvijezdom. sad će sigurno krenuti otvaranje tvornica i novih radnih mjesta. svima će biti bolje jer će novi papa biti dobar sa Hrvatskom. možda i promijenimo ugovore sa Vatikanom i počnemo im davati još više novaca pa će nas sigurno još više voljeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?