Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI VRSTE ŠTEDNJE

HPB štednja – najprivlačnija štednja!

stednja_vecernji_311.jpg
import
30.09.2008.
u 16:30

Hrvatska poštanska banka građanima nudi tri vrste štednje – klasičnu oročenu kunsku ili deviznu štednju, rentnu štednju te dječju štednju.

Najatraktivnija među njima zasigurno je oročena kunska štednja i to zbog izuzetno konkurentnih kamatnih stopa koje se kreću od 4,5 posto na oročenja od mjesec dana, 5,5 posto na godinu dana te 6,5 posto na rok od 36 mjeseci. Svoja sredstva klijenti mogu oročiti u iznosu i u razdoblju koje sami izaberu, a nakon isteka ugovorenog roka sredstva, uvećana za kamatnu stopu, mogu povući ili odrediti novi rok oročenja, ili jednostavno dogovoriti automatsko produženje ugovora.

Svim štedišama koji odluče štedjeti u devizama, HPB nudi oročenu deviznu štednju u svim valutama s tečajne liste banke pri čemu mogu odabrati rokove od mjesec dana do tri godine.

U HPB-u je, osim promjenjive, moguće ugovoriti i fiksnu kamatnu stopu na štednju, i to kod kunskih oročenja te depozita u valuti eura s rokom oročenja na 1, 3, 6 i 12 mjeseci. Visina fiksnih kamatnih stopa jednaka je visini promjenjivih za iste rokove oročenja, a za koje je dozvoljeno ugovaranje fiksne kamatne stope. Po isteku ugovorenog roka oročenja uz fiksnu kamatnu stopu, oročeni depoziti ne mogu se automatski obnavljati. Pogodnost koju banka nudi štedišama kod nenamjenskih oročenja jest mogućnost raspolaganja oročenim štednim ulozima prije isteka roka oročenja, pri čemu se obračunava kamata vezana uz najbliži izdržani rok.

Posebno zanimljiv način štednje u HPB-u je rentna štednja koja štedišama omogućuje da tijekom trajanja oročenja redovito ostvaruju kamatu koja im se isplaćuje kao renta, odnosno kao dodatni redoviti prihod. Svi koji se odluče za rentnu štednju mogu odabrati rok oročenja od 12, 24 ili 36 mjeseci, a štedjeti mogu u kunama, eurima ili američkim dolarima, pri čemu je minimalni iznos oročenja 20 tisuća kuna, odnosno protuvrijednost u eurima ili američkim dolarima. Kamatna stopa na rentnu štednju jednaka je kamatnim stopama za nenamjenski oročenu kunsku ili deviznu štednju, a kamatom na štednju (rentom) može se raspolagati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje i godišnje.

HPB Dječja štednja namijenjena je djeci do 18 godina, a kod nje roditelj ili zakonski zastupnik djeteta mjesečno uplaćuje kunske ili devizne novčane uloge na ime djeteta. Iznos mjesečne uplate je minimalno 100 kuna, a tijekom trajanja ugovorenog razdoblja može se povećavati u skladu s mogućnostima klijenta. Dječju štednju moguće je ugovoriti na razdoblje od 12, 24 i 36 mjeseci, a kamatne stope na štednju u kunama kreću se u rasponu od 5,7 posto za štednju na godinu dana do 6,7 posto za štednju na tri godine. Dječja štednja također nudi automatsko obnavljanje ugovora.

Osim klasičnih oblika štednje, štedjeti se može i u HPB-Stambenoj štedionici koja nudi razne vrste stambene štednje uz mogućnost realizacije stambenog kredita.

Štedišama kojima je prinos najvažniji HPB Stambena štedionica preporuča ugovaranje Multi štednje uz godišnji EKS na štednju od preko 7 posto tijekom pet godina. Kod Multi dječje štednje prinos je još i viši s obzirom da djetetu do navršene šesnaeste godine progresivno raste kamatna stopa na štednju za 0,10 posto godišnje. Uz ta dva modela svim štedišama koji štede radi stambenog kredita na raspolaganju su i Mini, odnosno Maxi štednja. Najnovija akcija HPB stambene štedionice – „Transfer godine“, koja traje do 31. listopada ove godine, štedišama omogućuje da svojom štednom uplatom osiguraju bonus premiju i do 17.500 kuna.

Bez obzira za koju se vrstu štednje odlučili, HPB nudi širok raspon rokova oročavanja, vrlo povoljne kamatne stope na tržištu te visok stupanj sigurnosti štednog uloga.

Želite prijaviti greške?