Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2012. u 12:00

I Obama i Romney mogu od Sandy profitirati ili izgubiti, no nemoguće je predvidjeti što će se konkretno događati

Sasvim nenadano i mimo svih pravila i službenih procedura, na američkim predsjedničkim izborima pojavila se neočekivana kandidatkinja koja bi mogla napraviti takav nered kakvoga nije bilo ni na jednim izborima do sada. I bez uragana Sandy ovi su izbori već bili dosta čudni i kaotični, a nalet “majke svih oluja” mogao bi ih pretvoriti u nešto što ćemo zaista jako dugo pamtiti.

Prvo se dogodilo da je pažnja medija potpuno okrenuta prema nadolazećoj katastrofi, što znači da su izbori odletjeli u sedmi plan, a tako će i ostati cijeli ovaj tjedan, a možda i dulje, ovisno o tome koliki će biti razmjeri razaranja. Drugo što se dogodilo jest da će Sandy opustošiti upravo one države koje su ključne za rezultat izbora. Kandidati su već otkazali predizborne skupove u Ohiju, Sjevernoj Karolini, Virdžiniji, New Hampshireu... U tjednu u kojem bi trebao voditi najžešću kampanju,

Obama bi se mogao naći usred velike nacionalne katastrofe. Uloga predsjednika u takvim situacijama jedna je od ključnih, pa bismo na samom kraju kampanje mogli gledati predsjednika kako predsjeda kriznim stožerom ili kako obilazi opustošena područja. Pronađe li Obama pravi način da se suoči s olujom i njezinim posljedicama, to bi moglo igrati dosta veliku ulogu kod birača.

Sjetimo se samo koliko je gnjeva izazvala isprva nikakva a onda vrlo mlaka reakcija Georgea Busha na užas koji je u New Orleansu napravio uragan Katrina. Kada se sve to uzme u obzir, Obama i njegov tim trebaju svaku sekundu u idućih tjedan dana posvetiti isključivo brizi o žrtvama oluje, zato što bi mu dobra reakcija na te događaje mogla priskrbiti dosta popularnosti. Bude li griješio, Sandy bi mu se mogla gadno osvetiti, ponajprije zato što je predsjednik i zato što svoj osobni politički interes ne smije staviti ispred javnog interesa.

Obami je to već sada jasno i u njegovim istupima je vidljivo da ne želi napraviti pogrešku i da potpuno želi biti predsjednik i glavni zapovjednik u vremenima nevolje. U tom pogledu on je u težoj poziciji zato što ima izravnu političku odgovornost, koju njegov protukandidat Romney nema. No, on mora biti na oprezu kako bi uhvatio predsjednika u najmanjoj pogreški. Istodobno, i on mora pokazati svoje suosjećanje prema žrtvama te superoluje koja bi mogla dosta dugo trajati.

U cijelom tom kontekstu treba znati da bi i američka elektroenergetska mreža, koja je u poprilično lošem stanju, mogla biti jako važan čimbenik u ovim izborima. Procjene govore o tome da bi više od 50 milijuna Amerikanaca moglo ostati bez struje, a mnoga područja bez struje bi mogla biti i na izborni dan, što otvara pravu pandorinu kutiju nepojmljivih situacija i užasa, osobito tamo gdje se glasuje elektronički.

Obama bi mogao profitirati kod onih birača koji su odabrali da glasuju prije izbornog dana, no Romney bi mogao dobiti dosta zato što republikanski birači izlaze na izbore i po ekstremno lošem vremenu, što nije slučaj s biračima demokrata.

Postoji čitav niz pojedinosti na temelju kojih bi se moglo pokušati predvidjeti kako će ta superoluja utjecati na ishod izbora, no jedno ostaje potpuno jasno, a to je da se radi o jedinstvenoj situaciji i da nitko gotovo ni s kakvom sigurnošću ne može predvidjeti što će se točno događati, hoće li se izbori na nekim mjestima uopće moći održati i hoće li Sandy pomoći (ili odmoći) Obami ili Romneyu.

Ovo će sigurno biti tjedan u kojem će Amerika živjeti iz sata u sat, a neizvjesnost će biti dvostruka, a možda i višestruka. Posljedice uragana mogle bi se odraziti i na trenutak kada će biti proglašen izborni pobjednik odnosno na to koliko će pojedinim državama trebati da uopće prikupe podatke i prebroje glasove. Sve u svemu, Sandy je ove izbore učinila bitno zanimljivijima.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Didgio
20:31 01.11.2012.

Nesumnjivo, uz pomoć ili bez obzira na "Sandi", pobijediti će banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?