Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2013. u 10:02

Jedni prijete razdvajanjem i izdvajanjem iz BiH, drugi potpunim spajanjem, a treći na to reagiraju zdvajanjem i pitaju što će biti s njima

U Bosni i Hercegovini sve ima uzročno-posljedičnu vezi. Mnogi vole reći kako je BiH u banani, a onda se pojave banane u Hercegovini. Večernjakova reportaža o Širokobriježaninu koji je uzgojio banane pobudila je veliko zanimanje javnosti i potresla uvozni lobi, ali i zbunila stručnjake iz raznih oblasti. Prošle godine u Širokom pao je snijeg visok gotovo metar, a ove godine na istom mjestu rastu grozdovi banana koji bi mogli dostići težinu i do 30 kila. BiH je i na istoku i na zapadu, udaraju je sjeverni vjetrovi, ali i južni. Polarno i tropsku u BiH miješa se pod bh. nebom pa musuri i banane vise s istog drveta. Vozilo koje BiH vodi u Europu podsjeća ljetni na vic o bh. građaninu koji vozi malo stariji automobil.


- Imaš li klimu u autu? – pitaju ga.


- Imam.


- A koja je?


- Tropska – odgovori vozač.


Američki senator Mark Begich podnio je rezoluciju Odboru za vanjsku politiku Senata SAD, kojom ovaj Amerikanac hrvatskih korijena traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, prije svega usmjerenog na procjenu uspješnosti provedbe Daytonskog sporazuma u BiH. U rezoluciji navodi se da su Hrvati najmalobrojniji i najranjiviji narod te da se predstojeće reforme ne smiju voditi na njihovu štetu. Amerikanac hrvatskih korijena podnio je tu rezoluciju, ali hoće li moći to podnijeti oni koji rezolutno žele iskorijeniti sve što je hrvatsko u BiH. A bez hrvatskog vezivnog tkiva BiH puca kao tikva, a o špicama (sjemenkama) koje bi letjele na sve strane ne smiju ni pomisliti svi oni koji mogu, znaju i hoće misliti, ako i oni koji imaju osjećaj za pravdu. Daytonski brak u krizi je, a Angelina Jolie želi se vjenčati baš u BiH. Cijeli svijet bruji o njezinom zdravlju i liječenju, a naša Anđa Đolo govori o vjenčanju u BiH koja je također bolesna, a liječe je aspirinima. Valjda zbog nečijih bolesnih aspiracija! No, do Večernjakovih čitatelja stigao je golemi tekst nacrta preporuka za promjenu Ustava Federacije BiH od stručnog tima. Na Večernjakovih osam stranica sitnim slovima piše se o krupnim stvarima vezanim uz budućnost Federacije. A što će se od toga konačno usvojiti i sprovesti, pitanje je SAD, EU, Rusije, Turske, Vijeća za provedbu mira… Daytonski sporazum donio je mir, a njegovo narušavanje, ponajviše na štetu bh. Hrvata, sukcesivno unosi nemir u čitavu BiH, koja je skupo platila školarinu, a mnogi se ponašaju kao da su još uvijek u pačjoj školi. Pa BiH prijeti ptičja gripa.

Jedni prijete razdvajanjem i izdvajanjem iz BiH, drugi potpunim spajanjem, a treći na to reagiraju zdvajanjem i pitaju što će biti s njima. Pa sve podsjeća na razgovor (ne)ugodni između sina i roditelja:

- Mama i tata, odlučio sam živjeti sam – reče sin.


- Bravo, sine, to je divno čuti


– veselo reagiraše roditelji na sinovljevo osamostaljivanje.


- Kuferi su vam ispred vrata – priopći im sin „odmetni“.


Nekada se govorilo: U Banjoj Luci ne pjevaj, u Sarajevu se na hvali, a u Mostaru se ne šali. Vremena su se promijenila pa svatko posvuda pjeva svoju pjesmu, hvale se na sve strane i šale na račun Mostara, od kojeg neki žele napraviti dva smiješna grada. Umjesto nasmiješenog jednog i jedinog Mostara. Nevjerojatno je da upravo oni koji žele jedinstvenu BiH žele podijeljen Mostar. No, u Nacrtu preporuka za promjenu Ustava Federacije stoji da se Mostar ustroji kao i svi drugi normalni gradovi. A što će od preporuke ostati i što će Mostar postati, još se ne zna, a još se manje zna kako naći privremeno do konačnog rješenja. Politička klima u BiH slična je onoj meteorološkoj u zemlji musura i banana. Takva BiH postaje pusti otok, što podsjeća na vic:


- O čemu pričaju tri muškarca kad se nađu zajedno na pustom otoku? – postavlja se pitanje.


- O nogometu, pivu i ženama – glasi odgovor.


- A što rade tri žene kad se nađu skupa na pustom otoku? – slijedi novo pitanje.


- Dvije se odvoje i ogovaraju treću – slijedi i odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?