Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HNB dao 4,1 mlrd. kuna pozajmice

rohat-txt.jpg
import
15.10.2008.
u 18:50

Bilo je pokušaja nekih banaka da iskoriste postojeće okolnosti i malo zarade na tečajnim razlikama. Uza sve razumijevanje poslovnih interesa banaka, moram upozoriti da je najgore što se može dogoditi da centralna banka postane samoposluživanje iz kojeg će se banke kratkoročno financirati, rekao je jučer guverner Rohatinski koji je dan prije odbio otkupiti devize od nekih banaka jer su previše licitirale tečajem.

Dvije najveće nisu bile među njima. Dijelom i zbog toga prostrujale su priče kako u petak neće biti dovoljno kuna za isplatu dioničara Ine. “Vodeće banke koje su uključene u prodaju Ine imaju dovoljno likvidnosti da provedu transakciju i bez intervencije HNB-a”, rekao je Rohatinski.

HNB je jučer ipak odobrio bankama privremenu pozajmicu od 4,1 milijarde kuna na redovitoj repo aukciji, ali je i odbio neke zahtjeve u visini od 1,2 milijarde kuna.

I na našem okruglom stolu u neformalnim se razgovorima najviše govorilo o isplati dioničara Ine budući da nitko od uključenih ne želi da se pojavi manjak kuna i tako nekim tehničkim propustom potencira psihoza, koja se počela smirivati nakon Vladine odluke o osiguranju depozita do 400 tisuća kuna. Čim je u ponedjeljak ta odluka donesena, osjetio se, kažu, povećan priljev depozita u banke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?