Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNČANI HVAR Sanira li država tvrtku na račun svojih dionica?

HFP će glasovati protiv rasprodaje nekretnina

12.03.2009.
u 17:58

U petak u 12 sati u hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se izvanredna glavna skupština Sunčanoga Hvara. Jedina bitna stvar o kojoj će se odlučivati jest odobrenje upravi društva da raspolaže nekretninama u vrijednosti većoj od 800.000 kuna. Do sada je nadležnost uprave bila ograničena do te svote.

HFP isplatio plaće
– Glasovat ćemo protiv te odluke! – i dalje tvrdi Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je vlasnik oko 30 posto dionica Sunčanoga Hvara. To je u suprotnosti s dogovorom potpredsjednika Polančeca i Orco grupe u Parizu da se financijski fijasko tvrtke pokuša riješiti nagodbom – prijenosom jednoga hotela Sirena na HFP, a zauzvrat bi Orco dobio sve raspoložive dionice, tj. Sunčani Hvar kao tvrtka koja bi te dionice prodala i podmirila goleme obveze. Sunčani Hvar je zadužen s čak 400 milijuna kuna, a Orco je u dva navrata još uložio kroz dokapitalizaciju 311 milijuna kuna.

Sada očito nema ni lipe na računu kad je HFP isplatio plaću radnicima za prošli mjesec. Množe se pitanja gdje je toliki novac, koji očito nije mogao biti utrošen u rekonstrukciju nekoliko hotela. Taj koncept rješenja izazvao je brojne kontroverzije, pa i natjerao hvarskoga gradonačlenika Pjerina Bebića da na Trgovačkom sudu u Splitu zatraži privremenu zabranu raspolaganja imovinom Sunčanoga Hvara od strane Orca. U konačnici Hvaru bi HFP prepustio hotel Sirenu, ali Bebić očito više ne vjeruje nikome u ovoj privatizacijskoj sapunici.

Čudan plan države
Dogovor s Orcom, kaže Duvnjak, zahtijeva odluku upravnog odbora HFP-a i Vlade. No takvo što još nije na dnevnom redu, a i skupština je zakazana puno prije dogovora potpredsjednika i čelnika Orco grupe. Dakle današnja skupština neće riješiti nijedan od brojnih problema, a pozicije dviju strana – ili triju ako računamo grad Hvar – ostaju iste. Kako će se pak razvijati realizacija dogovora iz Pariza nije moguće predvidjeti, jer se s odlukama Vlade i HFP-a očito ne žuri. Reagirala je i Olgica Spevec, čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, riječima da se država upušta u nezakonit posao.

Nedavno je u jednoj televizijskoj emisiji izjavila da nije transparentan način zamjene dionica za nekretninu. Polančecov plan malo je kome jasan jer ispada da država sanira tvrtku na račun svojih dionica, a Orcu ostaje većinsko vlasništvo nad poduzećem u kojem će se oduzeti samo jedan hotel. Bez ikakvih ograničenja, Orco može slobodno rasprodavati imovinu, od čega se upravo godinama bježalo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?