Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2010. u 12:00

Gotovac i Tuđman dvije su korice jedne knjige s jednim naslovom – Hrvatska

Ovaj su tjedan obljetnice Gotovčeve i Tuđmanove smrti. Čitam naslov jednoga obljetničkog teksta o Gotovcu: “Pokušao je Hrvatsku lišiti hrvatovanja i to skupo platio”. Neistina. Od početka demokracije do svoje smrti Gotovac je “hrvatovao”. Na primjer, pun je nacionalnog naboja njegov najznamenitiji istup u novoj Hrvatskoj – govor ispred zgrade komande Pete armijske oblasti. U duhu toga govora bila je i njegova vatrena čestitka poslije “Oluje”.

U neprekidnu nizu od 1990. obilje je Gotovčeva “hrvatovanja” kojemu Tuđman ne bi ništa oduzimao ni dodavao, kao što ni Gotovac nije nijekao temeljne nacionalne ciljeve ostvarene devedesetih. Po čemu su se onda Tuđman i Gotovac razlikovali i bili politički protivnici “do istrebljenja”? Odgovor je jednostavan – bili su političari i politički takmaci. Ističe se visoka moralnost u politici slavnog liberala, ali i njega su kao i druge političare vodili u prvom redu interesi. Godinama su on i Budiša ustrojavali i prestrojavali HSLS i sastavljali njegova tijela po svom ukusu, dok se sami nisu posvadili i razišli. Ni to, kao ni Gotovčevo paktiranje sa svojim “krvnikom” Račanom 2000. godine kad je “šestorka” pobijedila na izborima ne potpada pod “visoku moralnost” – riječ je o interesu, bitki za vlast.

A Gotovac je u toj bitki bio kao i ostali. Bio je ambiciozan, htio je biti predsjednik države, no bio je i ostao mnogo više pjesnik i filozof, moralist i mnogima nerazumljiv intelektualni elitist nego organizator i vođa koji bi se svidio masama koje je, uostalom, opjevao kao (Tuđmanovo) “krdo” i “stado”. Za razliku od njega, Tuđman je bio sjajan organizator, svome je “stadu” ulijevao osjećaj hrabrosti, odlučnosti, samopouzdanja, sigurnosti i zaštićenosti u vremenu u kojem je to bilo prijeko potrebno.

Besmisleno je Tuđmanovu i Gotovčevu političku djelatnost mjeriti mjerilima “visoke moralnosti” – politika jest ili nije uspjeh, učinak, djelo, ostvarenje cilja. Tuđman je po prirodi bio – vlast i vođa, a Gotovac oporba i razorna okomljenost na hijerahiju, makar joj je težio. Oporbenjak je bio i u Račanovoj i Budišinoj koaliciji kojoj je pripadao. Takvi, Tuđman i Gotovac, svoje su uloge odigrali dosljedno i do kraja. Ali suprotstavljati ih u temeljnim nacionalnim naumima obično je krivotvorenje. I jedan i drugi bili su istaknuti sudionici Hrvatskoga proljeća, žrtve istoga, komunističkog režima, iste represije i “pravosuđa” i uznici istih zatvora.

Tuđmana je nemoguće zamisliti kao pisca velebnih “Autsajderskih fragmenata” ili uvodnika u “Hrvatskom tjedniku” u kojima je na razini najumnije europske misli pjesnički i filozofski oslikana sudbina intelektualca, pojedinca i naroda pod totalitarnom vlašću. Gotovca je pak nemoguće zamisliti kao marljiva povjesničara koji činjenicama i istinoljubivošću u brojnim knjigama uklanja debele slojeve laži i zabluda. Ali i u spisateljstvu ih ujedinjuje ista težnja hrvatskoj nacionalnoj slobodi, bez obzira na to koliko se razlikuju po naglascima na pojedincu i naciji.

Onima koji uporno tvrde kako se Tuđman i Gotovac razlikuju kao nebo i zemlja treba uzvratiti – i jedan i drugi sudbinski su obuzeti hrvatskim nebom i hrvatskom zemljom. Dvije korice jedne knjige s jednim naslovom – Hrvatska. Koja je agresorskim oficirima rekla Gotovčeve riječi iz slavnoga govora: “Oni žele da budemo divlji kao oni, da budemo ubojice kao oni, da budemo bez ičega kao oni, da budemo bez morala kao oni, da sjedimo u tuđim domovima kao oni, da živimo u tuđim gradovima kao oni. Ali mi imamo svoje gradove, mi imamo svoju kulturu, mi imamo svoju domovinu, svoju naciju. Neka nas puste na miru! Neka odlaze odavde!”

Ključne riječi

Komentara 134

KU
kumajela
12:45 11.12.2010.

Cvrčak Budi u Titovoj grupi. To i zaslužuješ.

Avatar jovanhovan
jovanhovan
02:48 11.12.2010.

kiwi se može zvati samo netko tko se keka u bulju

OO
onako_ovlaš
13:59 10.12.2010.

Napokon sami! Izdani od svih! Zapadu nije zanimljiva naša nova sloboda, Istoku je opasna kao poziv i kao pouka. Hrvatska je ponudila svijetu novost, koju nitko nije bio spreman prihvatiti. A sljepilo ostalih u Jugoslaviji zastrašuje: jer to nije samo pitanje mogućnosti mijenjanja socijalizma, to je i pitanje mogućnosti izvorne forme na Balkanu. Mržnja je ostala iznad slobode, nesnošljivost je ostala iznad nade: pobjedio je kaos naše pećine. Tito se napokon i zauvijek vratio na stranu terora — i u socijalizmu i u hrvatskoj sudbini. Sve što smo poduzeli bilo je fragmentarno oblikovanje naših zamisli stalno je progonjeno: bila je to velika i fatalna sabotaža: veleizdaja prema budućnosti Zemlje! Tito je sve zaključio svojim svrstavanjem na stranu onih, koji su organizirali diverziju protiv naše lucidnosti — na stranu monologa, protiv slobode. ____________________________ Strašno je to, da je tako jadna, tako prljava klevetnička kampanja uspjela. Balkanska špilja sa svojom podmuklom mržnjom slavi pobjedu nad europskim snom Hrvatske. Teror je postao legalan, okupacija je proglašena jedinstvom. Ali ovo je i buđenje, gubljenje iluzija. Mi danas znamo sve! I nikada više naša nada neće ovisiti o drugima: ono što netko daje svijetu mora prvo sam osvojiti! Vizionari nemaju saveznika. Za njih drugi podižu lomače. _________________________________ Ja više nemam nikakvih mogućnosti za djelovanje: ne mogu odgovoriti na uvrede u kojima mi se osporava elementarna ljudskost, lišen sam osnovnih prava na samozaštitu! Napisao sam da Hrvatska treba biti svakome moderna, slobodna domovina, na primjer, a Tito tvrdi da želim državu Pavelićevog tipa. To je i kao revolucionarnost previše! Čeznuo sam za pisanjem pjesama, za knjigama i mirom. Ni slutio nisam koliko je sramote potrebno izdržati da bi se to ostvarilo… ___________________________________ Hrvatska je do sada bila pritisnuta istočnim grijehom ustaštva. Sada joj je nametnut istočni grijeh kontrarevolucije. Ona u socijalizmu mora živjeti uvijek s jednom otvorenom ranom, koja će je slabiti. ________________________________ Socijalizam po drugi put pretvara hrvatstvo u sramotu! Na taj način se suzbija naša vitalnost u pitanjima slobode, naš individualizam, inicijativa, cijela zapadna tradicija u našem životu. ________________________________ Ovo je manji dio Gotovčevih dnevničkih bilješki iz prosinca 1971., ruku na srce,mnogima je put do ovakvih spoznaja ostalo neprohodan i do današnjih dana,hoću reći:ovo nisu zapisi jedne šeptrlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?