Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goout

Gradskim ulicama ne trčite u jutarnjoj i poslijepodnevnoj gužvi

trčanje ulica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
19.12.2014.
u 16:38

Ima načina - 
Trenirati možete i u kvartu, na igralištu škole, a rutu ucrtati i putem interneta

Prijavili ste se u Večernjakov program trčanja ili nordijskog hodanja (ako niste, još stignete – detaljnije na internetskoj stranici www.vecernji.hr/goout-program) i krenuli s treninzima, ali povremeno ste prisiljeni "preskočiti" poneki trening? Neka vam to ne prijeđe u naviku, ali trening možete obaviti i sami – i to u vlastitom susjedstvu.

Živite li u većem gradu, ponekad je teško pronaći dovoljno vremena za odlazak do omiljenog mjesta za trčanje; ako ste iz Zagreba, vjerojatno vam se s vremena na vrijeme ne da sjesti u automobil i odvesti se do nasipa, Jaruna ili Maksimira, istrčati predviđenu dužinu, pa se vratiti kući (i nakon svega još pronaći slobodno mjesto za parking). Ako imate malo vremena, jednostavno navucite trenirku, obujte tenisice i – uputiste se na ulicu. Ali držite se ova tri zlatna pravila…

Mapirajte put do uspjeha

Neka internet postane vaš trkački sparing-partner. Pronađite neki servis (recimo, "Map My Run") pomoću kojeg ćete na karti vašeg grada iscrtati rutu kojom želite trčati; tako ćete odmah saznati i dužinu rute u (kilo)metrima. Ako ste ikada trčali gradskim ulicama, znate da vam često stajanje na semaforima može narušiti ritam, stoga korištenjem gore spomenutih servisa možete planirati unaprijed i iscrtati rutu bez (ili sa što manje) semafora.

Zaokružite trening

Ako vam je veći gradski park predaleko, vratite se u školske dane. Dobro, ne baš doslovno – ali razmislite o redanju krugova oko školskog igrališta. Ima li škola i atletsku stazu, tim bolje – 400 metara po krugu vam je zajamčeno. Dimenzije betonskih školskih igrališta u Hrvatskoj su sljedeće: igralište za košarku je veličine 28 x 15 m, igralište za rukomet 40 x 20 m, a igralište za mali nogomet 52 x 32 m. Pa računajte na dobar trening…

Birajte vrijeme

Iako je svako vrijeme dobro vrijeme za trčanje, neka su vremena ipak bolja od drugih. Izbjegavajte trčati za jutarnjih i poslijepodnevnih gužvi: ujutro se radije probudite ranije, tako da do 8 sati već izađete ispod tuša (jasno, NAKON odrađenog treninga). Izbjegavajte trčati prometnim gradskim ulicama i između 16 i 18 sati, kad je promet najgušći (iako je u ove predblagdanske dane promet gust često i nakon 20 sati). U oba slučaja, trčite li rano ujutro ili kasno navečer, odjenite se u svijetlu odjeću, po mogućnosti s reflektirajućim površinama. Budite uočljivi i oprezni u prometu – ali ne zaboravite uživati u trčanju!

>>www.vecernji.hr/goout-program/

Foto: GoOUT!

Komentara 3

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:05 20.12.2014.

ovo je zaista suludo - savjetovati trčanje po gradu!!! čovjek bi se trebao zaista dobro zamisliti da bi se sjetio nečeg lošijeg i štetnijeg od udisanja punim plućima "finih" ispušnih plinova iz tisuća auspuha...

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:02 23.12.2014.

nije dobro trčati i udisati smog, najbolje je trenirati u prirodi

Avatar think pink
think pink
13:10 20.12.2014.

moja prijateljica Vera je tako trčala po asfaltu, pa joj je pukao butni mišić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?