Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREKING

Treking za sve!

treking
Foto: Treking liga
22.05.2014.
u 13:50

Treking vam zvuči istovremeno i privlačno i zastrašujuće? Nemate se čega bojati! Slijedite li ovih šest koraka, od svoje ste prve ozbiljne trekerske utrke udaljeni samo šest mjeseci

O, zaista, blago vama koji ste se odlučili okušati i oprobati u trekingu! I David Bowie bi vam na tome zavidio! Možda bi čak napisao pjesmu "Absolute beginers 2"… Zamislite, na primjer, da ste relativno loš ili nikakav plivač, i da se odlučite postati plivačem. Dobrim plivačem. To je gotovo nemoguća misija. Da biste dostigli nivo sedmogodišnjeg djeteta koje pliva već 2 godine, vama bi trebalo barem dvostruko toliko vremena.

Stoga, već u startu, sretni ste što ste odabrali - treking! Disciplina i aktivnost koja je prirođena čovjeku kao vrsti i koja je, zapravo, njegovo prirodno aktivno stanje. Jer je u čovjekovoj prirodi da se kreće na nogama, trčeći, hodajući, skačući – ali da se kreće na nogama. Stoga, za razliku od mnogi drugih sportova, već ste u velikoj prednosti jer ćete već nakon prvog treninga ili pokušaja - moći "trekati". Jedini preduvjet za bavljenje trekingom jest da možete hodati i da vam zdravstveno stanje omogućuje bilo kakvu fizičku aktivnost. Godine zaista nisu važne.

Pješice u školu i na posao

Pitanje je, kako se početi baviti trekingom? Odgovor je jednostavan: počnite hodati. Za početak, pješačite gdje možete: na posao, u školu, na faks… Možda će vam to oduzeti poneku minutu više, ali ondje gdje vam se čini da gubite – zapravo dobijate. Pješačenje će blagotvorno utjecati na vaše zdravlje, čak će vam i produljiti život. Da ne govorimo o tome kako ćete izbjeći gradsku gužvu i nervozne vozače i na posao stizati sa smješkom na licu.

Ako koristite javni prijevoz, siđite nekoliko stanica prije vaše finalne destinacije. Idealno bi bilo kada bi takav koncept primjenjivali svaki dan i vremenom povećavali kilometražu i brzinu hoda. Vidjet ćete, za mjesec dana ćete već biti fit i za prve ozbiljnije treking izazove. Da ne govorimo koliko ćete uštedjeti na benzinu i na novcu za javni prijevoz… Ne tvrdimo da bi auto trebali baciti u provaliju (jer nije u skladu s trekerskim eko-svjetonazoru), no što ćete ga više zanemarivati, to ćete biti zdraviji, sretniji i spremniji za novu stepenicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?