Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠILA Slavni japanski velegušter svoj 50. rođendan slavi p osljednjim filmom "Final Wars"

Godzilla: Čudovištu smrt kao dar za rođendan

ned-godzilla-txt.jpg
import
11.12.2004.
u 16:35

Stvaranje ubojitog oružja u ljudskoj povijesti donijelo je mnogo ružnih uspomena, no u svakoj nesreći pronađe se i neka sreća. Tako smo i s atomskom bombom te njenim nasljednicima dobili barem dvije dobre stvari - bikini i Godzillu.

Mješanac kita i gorile
I dok se s bikinijem, na sreću, susrećemo svako ljeto, s japanskim čudovištem malo je drukčija situacija. Njegova je popularnost u svijetu gotovo jednaka koliko i ona sićušnog kupaćeg kostima, ali za golemoga gmaza teško se može kazati da je udomaćen u hrvatskim kućanstvima. No, možda njegova smrt ipak promijeni stvar. Naime, ovih je dana u japanska kina pušten film "Godzilla: Final Wars", koji bi trebao označiti kraj najdugovječnijeg filmskog serijala. "Trebao" zato što su japanski producenti naglasili kako će to biti Godzillin kraj, ali i zato što je čudovište u svojih pedeset godina postojanja dokazalo da bez problema može pobijediti smrt i nonšalantno uskrsnuti.

Godzilla će postojati koliko i čovječanstvo rekao je tako producent Tomoyuki Tanaka i dobro naznačio da odluka o Godzillinom pokapanju nije toliko konačna.

Lako izbjegavanje smrti zapravo je sasvim logično za Godzillu, jer on je i rođen u smrti. Bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki te eksperimentiranje s hidrogenskom bombom bio je presudan utjecaj na japanskog producenta Tomoyukija Tanaku, koji je 29. studenog 1954. godine javnosti predstavio Gojiru, prahistorijskoga gmizavca koji je radijacijom pretvoren u golemo čudovište sa samo jednim ciljem - razrušiti sve ispred sebe.

Samo ime Gojira, koje je poslije za američko tržište pretvoreno u Godzilla, kombinacija je engleske riječi "gorilla" (ipak je Godzillina mama bio King Kong) i japanske "kujira", što znači kit. Dakle, iako izgleda poput dinosaura, Godzilla je zapravo radijacijom mutirani mješanac gorile i kita, no s tim životinjama povezuje ga jedino golema razarajuća moć.

Smrt nije kraj
Naciji koja se te 1954. godine još oporavljala od tragičnog završetka Drugog svjetskog rata Godzilla je pružio 98 minuta eskapističke zabave pa nije ni čudno što je film postao golemi hit u domovini. Tvorac Tanaku za redatelja je uzeo Ishira Hondu, poznatog dokumentarista i Kurosawinog pomoćnika, koji je svoj posljednji film o Godzilli snimio 1975. godine.

Iako je čudovište odmah postalo popularno, malo je tko mogao pomisliti da će biti toliko dugovječno. Pogotovo jer je na kraju filma Godzilla ubijen, pa je to trebao i biti logičan kraj.

Međutim, Godzillu nije tako lako ubiti, a u to su se uvjerili i svi novi obožavatelji kada se iduće godine u kinima pojavio nastavak "Godzillas Counteratack", što je bio samo još jedan korak u dugačkom putovanju i razaranju.

Stvoren za djecu
U 50 godina postojanja Godzilla je snimio 28 dugometražnih igranih filmova te se susreo s brojnim protivnicima, među kojima je bio nezaboravan njegov obračun s King Kongom u filmu iz 1962., koji je u Japanu srušio sve rekorde gledanosti. Posredno je utjecao i na razvijanje sličnih filmova u SAD-u, a u Japanu je izrodio još nekoliko sličnih (Minilla, Mothra...) likova, a najspektakularniji obrat bio je kada su ga producenti, uvidjevši da ga djeca vole, pretvorili u ljupko biće koje nikome ne želi zlo. Naravno, takav preobraćaj nije dugo trajao, pa se Godzilla brzo vratio staroj navici razbijanja i ubijanja.

Kao konačan udarac došla je 1998. godine i visokobudžetna hollywoodska adaptacija, koja je pobrala negativne kritike, pa se na sreću Hollywood okanio Godzille i vratio ga Japancima. A oni su odlučili priuštiti mu konačni obračun i u filmu "Final Wars" suočiti ga s deset najstrašnijih protivnika iz njegove prošlosti.

Tko je pobijedio, doznat ćemo tek kada film dođe u naša kina, ali ne treba sumnjati da, bez obzira na rezultat, to nije posljednje što ćemo od Godzille vidjeti.


Godzilla u brojkama

Godina: 50
Filmova: 29
Izvan Toho studija: 1
Visina: 50 metara
Težina kostima: 91 kg
Broj djece: 1


Kronologija

1945. Amerikanci bacaju atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.
1953. Film "King Kong" iz 1933. Doživljava uspješnu ponovnu distribuciju u kinima te tako inspirira Tanaku na film o razornom čudovištu.
1954. Tomoyuki Tanaka i Ishiro Honda publici predstavljaju film "Gojira".
1956. Za potrebe američkog tržišta Gojira postaje Godzilla, a u film se umeću snimke američkog glumca Raymonda Burra, koji portretira novinara koji izvještava o Godzillinom uništavanju.
1961. Rođen je Mothra, prvo od brojnih čudovišta koje se izleglo iz Godzillinog gnijezda.
1962. U kina dolazi "King Kong vs. Godzilla", koji će predstaviti Godzillu u boji.
1967. U jednom od najzačudnijih scenarističkih poteza Godzilla postaje tata. Sretno dijete nazvano je Minira.
1975. Opadajuća popularnost i sve veći troškovi natjerali su studio Toho da prekine sa snimanjem filmova o Godzilli.
1977. Blue Oyster Cult dolazi na američke glazbene top-liste s pjesmom "Godzilla".
1984. "Godzilla 1985" pokušava revitalizirati serijal, ali rezultat je u najmanju ruku očajan.
1989. "Godzilla vs. Biolante" predstavio je niz filmova koje su snimili mlađi filmaši.
1995. Kako bi otvorio prostor za američku inačicu, studio Toho producira film "Godzilla vs. Destroyah", u kojem čudovište umire u nuklearnoj eksploziji.
1998. Hollywood se dohvatio Godzille. Japanci pišu protestna pisma.
2000. Ulazak u novo tisućljeće ne može proći bez Godzille, koji u filmu "Godzilla 2000" spašava Tokio od NLO-a koji se pretvaraju u zvijeri.
2004. Studio Toha predstavlja "Final Wars", za koji tvrde da je vjerojatno posljednji film o Godzilli.

Želite prijaviti greške?