Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB EKONOMISTA Radošević se boji pada od 10 posto

Gligorov pesimizmom razljutio Lovrinčevića

08.04.2009.
u 18:45

MMF nije babaroga kao što neki vole reći. Hrvatskoj treba pomoć EU i MMF-a da bi izbjegla najcrnji scenarij – pad od 10 posto i dužničku krizu, upozorio je Dubravko Radošević, ekonomski savjetnik predsjednika države, na okruglom stolu Društva hrvatskih ekonomista.

Početak sloma
Radošević je pozvao na stvaranje novoga društvenog ugovora jer bez konsenzusa neće biti uspješne ni mjere koje trebaju spriječiti najcrnji scenarij. Pozivajući se na svjetske ekonomiste koji kažu da najgore tek dolazi, Radošević je kazao da je i MMF promijenio doktrinu te postavlja manje uvjeta nego prije. Svijet se općenito ne boji inflacije, vodi se ekspanzivna monetarna politika, a i Hrvatska bi morala vući poteze kojima će relaksirati monetarnu politiku uz nastavak fiskalne konsolidacije.

Hrvatskoj treba nova ekonomska politika praćena konsenzusom o pravednoj raspodjeli tereta. Radošević iz suzdržanosti banaka da kreditiraju iščitava početak kreditnog sloma. Nova uloga MMF-a zapela je za oko i Vladimiru Gligorovu koji je naglasio da bi s MMF-om Hrvatska lakše dolazila do kapitala. Dvadeset najrazvijenijih zemalja, G20, očekuje da se uz pomoć MMF-a u svim zemljama vodi koordinirana politika.

MMF je dobio milijardu eura kako bi svi zajedno sudjelovali u stvaranju globalne potražnje. Svijet ne želi da jedna država devalvira svoju valutu i tako trošak izlaska iz krize prebaci na drugu, objasnio je Gligorov koji smatra da bi i Hrvatska trebala otvoriti pitanje tečaja jer će u srednjem roku brže rasti zemlje koje iz krize izađu s poboljšanom konkurentnošću, a to znači i s korigiranim tečajem. Pred Hrvaskom je da procijeni hoće li rasti nominalnom korekcijom i suočiti se s rizikom da se slomi tečaj i ponovi argentinski sindrom ili će nastaviti politiku stabilnosti i riskirati socijalne sukobe nakon kojih opet može doći do sloma.

Spominjanje tečaja i najcrnjih scenarija zasmetalo je Željku Lovrinčeviću koji je kazao da je Hrvatska “blago udarena, ali nije na koljenima kao neke zemlje koje su do jučer hvaljene”. Optuživši kolege za širenje pesimizma, Lovrinčević je kazao da konkurentnost ekonomije čini 50 različitih kvadratića, a samo jedan, i to mali, jest tečaj. Okrio je da će Vlada uskoro predstaviti plan pomoći industriji.

Nije pamet
Ljubo Jurčić naglasio je da Hrvatska sada mora čuvati stabilan tečaj, ali da će vrhunac krize biti potkraj godine i dotad treba odrediti hoće li razvoj gospodarstva biti prioritet ili neće. “Nismo krizu zaobišli vlastitom pameću, već zbog toga jer nismo bili integrirani u svjetsku ekonomiju”, kazao je Jurčić uz opasku da je postojeći ekonomski model iscrpljen. Novi je rebalans neizbježan jer nestaje sustav na osnovi kojega se punio proračun. Jurčić također predlaže da se traži pomoć MMF-a, ali prema vlastitom programu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?