Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnk varaždin

Varaždin dobiva operu nakon preduge stanke

09.06.2015., Kazaliste, Varazdin - Proba opere Hipohondrijakus u Koncertnoj dvorani HNK.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
15.06.2015.
u 15:37

Premijera opere "Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš" u utorak

Grad Varaždin dobio je nedavno pljusku kada je njegova kandidatura za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine već u prvom krugu isključena iz konkurencije. Ali, sudeći prema onom što se događa u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, šamar nije bio obeshrabrujući, nego poticajan. U toj kući nacionalnog statusa sve je spremno za prvu vlastitu opernu premijeru, pola stoljeća nakon što je u njoj raspušten orkestar.

Potpora Grada i sponzora

Toga ne bi bilo, uvjerava nas dugogodišnja varaždinska intendantica Jasna Jakovljević, bez potpore Grada, čitave kulturne i šire društvene zajednice, ali i iznimno važnih sponzora.

Tako će sutra, u utorak 16. lipnja, navečer na pozornici varaždinskog HNK biti premijerno izvedena barokna opera "Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš".

Glazbeni dio čini barokna opera-balet "Le malade imaginaire" francuskog skladatelja Marca Antoinea Charpentiera. Pod ravnanjem Saše Britvića, u svojstvu kućnog ansambla nastupit će Varaždinski komorni orkestar te šestero probranih vokalnih solista, i to Jelena Štefanić, Ana Lice, Sofija Cingula, Siniša Galović, Ozren Bilušić, Alen Ruško, a osobito veliki dobitak za kazalište dvadesetero je pjevača novoosnovanog Komornog zbora HNK.

– U životu sam održao svu silu audicija, ali ova je bila najbolja i najuzbudljivija – rekao nam je maestro Britvić.

– Već smo mislili odustati i odgoditi premijeru za jesen, ali veliki odaziv, kvaliteta i entuzijazam tih ljudi dali su nam odlučujući poticaj da nastavimo – dodao je i redatelj predstave Ozren Prohić.

Gradnja baroknog perivoja

Za scensku čaroliju na pozornici, na kojoj se još uvijek mnogo toga, baš kao u barokno vrijeme, pokreće ručno, zadužen je scenograf Žorž Draušnik kojeg smo zatekli kako s radnicima gradi barokni perivoj, dok je varaždinski slikar Ivan Duić miješao boju blata koje će biti kontrast zelenom travnjaku. Kostimografkinja je Irena Sušac, dok o velikoj tradiciji u predvorju kazališta svjedoči izložen kostim Carmen, nastao prije više od pola stoljeća u varaždinskoj kazališnoj krojačnici, u kojem je Ruža Pospiš Baldani nastupala na pozornici newyorškog Metropolitana.

Čitav dramski ansambl

No to nije sve. "Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš" Charpentierovu glazbu spaja s originalnim kajkavskim tekstom nepoznatog autora s početka 19. stoljeća. Tako će u predstavi biti angažiran i gotovo čitav dramski ansambl varaždinskog HNK koji u glavnim ulogama predvode Stojan Matavulj i Vid Balog.

Priča o mladiću kojeg dvojica rasipnih i lijenih stričeva tjeraju u svijet, dok on želi ostati kod kuće i početi graditi nešto dobro i vrijedno, vrlo je aktualna za čitavu Hrvatsku i za Varaždin, grad uz čije se ime u posljednje vrijeme često vežu najave bankrota.

Zaposleno, užurbano i puno kazalište, u koji će sutra sigurno pohrliti i publika, lijepa je slika koja govori drukčije.

Optimizam svih uključenih u ovaj velik i važan projekt dijeli i skladatelj Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri. Predstava će najesen biti uvrštena i u program festivala kojem je ove godine zemlja-partner Francuska.

U svakom slučaju, sutrašnja premijera i slični projekti koji su isplanirani za sljedećih pet sezona bit će dobar pokazatelj koliko je gradu Varaždinu uistinu stalo do ploče koja vozače na autocesti upozorava da stižu u grad kulture.

Foto: Alcatel

>> Varaždin od danas ima nacionalno kazalište!

Komentara 1

B7
b7
06:55 16.06.2015.

vidi vraga ! svi u autobuse i na premijeru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije