Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga Promo proziva

Je li rock kultura? Javni novac mogu dobiti samo klasičari i jazzeri

23.3.2015., Zagreb -  Na konferenciji za medije Rock nije kultura? odrzanoj u zagrebackoj Tvornici kulture predstavnici udruge PROMO ( Udruga koncertnih promotora), javno su iskazali nezadovoljstvo i protest protiv dodjele javnih sredstava za glazbene pro
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
24.03.2015.
u 14:51

Promotori tvrde da je jedan glazbeno-interesni lobi uzurpirao sva proračunska sredstva

Treba što prije demontirati klasičarsku interesnu skupinu koja uzurpira novac namijenjen javnim potrebama u kulturi za svoje privatne interese i ne propušta nikoga u taj sustav – zavapili su jučer u Tvornici kulture promotori rocka i srodnih žanrova autorske glazbe. Uime njihove udruge Promo govorili su direktor INmusic festivala Zoran Marić, Dražen Goreta iz Tvornice kulture i Mate Škugor iz Žednog uha, uz podršku brendova urbane kulture poput Močvare, Vintage Industrial Bara, festivala Terraneo, Palacha i drugih. Prosvjed pod nazivom „Rock nije kultura?!" organizirali su zbog dugogodišnje prakse Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Zagreba koji dodjeljuju značajne iznose programima klasične glazbe i jazza, dok za rock-kulturu ne daju ni kune.

– Kojem vijeću mi pripadamo jer za glazbu očito ne – pita Marić upozoravajući da je rock-glazba potpuno izbačena iz Strategije za kulturu grada Zagreba, koja bi trebala definirati odnose i sustav financiranja u sljedećih osam godinama. Po njezinu trenutačnom sadržaju, nije se dogodio nijedan INmusic festival, nijedan koncert u Močvari, Tvornici ili bilo gdje drugdje, niti će se, da je po njima, u sljedećih osam godina dogoditi.

Podvaliti zastupnicima

– Ured za kulturu želi zastupnicima podvaliti takvu strategiju, na koju će se onda pozivati svaki put kad pitamo zašto ne daju ni kunu za naše programe – smatra Marić te ističe da su i sami građani definirali rock kao svoju kulturnu potrebu. Najizravnijim krivcima za trenutačno stanje smatraju zamjenika ministrice Berislava Šipuša i zamjenika pročelnika Ureda za kulturu Zagreba Tedija Lušetića tvrdeći da pogoduju glazbeno-interesnim lobijima skrivajući se iza odluka Vijeća za glazbu u kojima uglavnom sjede njima bliski ljudi iz klasike i jazza.

– To čine iz prevelike bahatosti, ideje da su nedodirljivi ili zbog nedostatka bilo kakve inteligencije. Kako se kod nas uvijek kaže da oni koji se bune nisu artikulirali svoje zahtjeve, mi navodimo četiri zahtjeva: opoziv Šipuša i Lušetića te postojećih Vijeća za glazbu, imenovanje novih članova Vijeća koji će brinuti o javnom interesu, pravedniju raspodjelu sredstava za glazbu i uključivanje rocka u Strategiju kulturnog i kreativnog razvitka Zagreba 2015.-2022. – nabrojao je Dražen Goreta.

U odgovoru za Večernji list prozvani Tedi Lušetić potvrdio je da su na području glazbene djelatnosti do sada financirali uglavnom klasiku i jazz, no kaže da se druga glazba financira u segmentu inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi.

Nitko nije izbačen

– Davno je tako postavljeno jer se uzimalo u obzir da rockeri imaju komercijalne prihode od šankova, ali mi svejedno vodimo računa da njihove programe financiramo iz drugih stavki. INmusic je tako dobio 100 tisuća kuna i korištenje javnih površina bez naknade. Svjestan sam da ćemo morati naći sustavan način da se tim ljudima pomogne, ali to se neće ostvariti ničijim ostavkama, nego konkretnim mjerama – rekao je Lušetić, uz opasku da rock-glazba nije izbačena iz Strategije kulture, nego je obuhvaćena pojmom kreativna industrija.

>> Florence and the Machine dolaze na INmusic

Komentara 2

LA
LaurenceofArabia
16:39 24.03.2015.

Rock ne spada u kulturu vec u komercijalnu, zabavnu glazbu i zbog toga se ne financira i ne mora financirati iz javnih fondova. Sto bi sada, porezni obveznici trebali financirati svaki mali wannabe-band ?

GU
guilder
09:40 28.03.2015.

Ak se vec trpate u isti kos sa jazzerima i klasicarima volio bih vidjeti tko je od ove gospode iz udruge promo zavrsio muzicku akademiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije