Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri desetljeća umjetničke fascinacije

Najopjevanija pošast našeg doba je AIDS

28.11.2014., Velika dvorana Doma sportova, Zagreb - 10. Pozitivan koncert u organizaciji HUHIV-a povodom Svjetskog dana AIDS-a. TBF.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
01.12.2014.
u 16:44

Dalibor Matanić HIV-u je posvetio film "Volim te", a TBF je svoj hit "Pozitivan stav" izveo i na "Pozitivnom koncertu" ovoga vikenda

U sklopu Queer Zagreb sezone u našem će glavnom gradu 9. prosinca gostovati proslavljeni francuski koreograf Thomas Lebrun.

Plesnom predstavom "Tri desetljeća opkoljene ljubavi" Lebrun će kroz tri sola i jedan plesni duet preispitati naslijeđe osamdesetih, u kojima je pojava AIDS-a počela utjecati na globalni doživljaj seksualne žudnje. Podsjetimo, epidemija AIDS-a prvi se put proširila Amerikom početkom osamdesetih, kada je uglavnom napadala gay muškarce.

Kazna za promiskuitet

U to vrijeme tek se potiho govorilo o nekakvoj "gay kugi", dok su zaraženi, bez ikakvog znanja o virusu koji uzrokuje stravičnu infekciju, bili osuđeni na nedostojanstvenu i bolnu smrt izvan pomoći zdravstvenog sustava. Konzervativci predvođeni predsjednikom Reaganom smatrali su da je riječ o "Božjoj kazni za promiskuitetnost" i vladao je prešutni konsenzus da se radi o bolesti koju su zaraženi "sami zaslužili". Malobrojni su se usprkos stigmi usudili javno progovoriti o AIDS-u, no njihovi glasovi nisu daleko putovali.

Medijska šutnja o HIV-u razbijena je tek smrću hollywoodske mačo ikone Rocka Hudsona, a potom i pjevača Freddieja Mercuryja. Komplikacije uzrokovane AIDS-om uskoro su pokosile i prvu slavnu ženu, supermodel i ovisnicu o drogama Giu Carangi, a crnoj statistici u devedesetima su se pridružili kultni SF pisac Isaac Asimov, afrička etno zvijezda i veliki ženskar Fela Kuti te NBA košarkaš Magic Johnson, čiji su slučajevi upozorili da je riječ o problemu mnogo širem od zaraze koja ubija samo (u to vrijeme snažno marginaliziranu) gay populaciju.

Anđeli u HNK Rijeka

Empatija koju su njihovi slučajevi izazivali omogućila je pomicanje teme AIDS-a iz domene zdravstvenog aktivizma i umjetničkog undergrounda u mainstream kulturu. Nakon tog obrata, nije trebalo dugo da se i pop kulturom proširi "HIV groznica", pretvarajući AISD u najopjevaniju bolest današnjice. Jedna od najnagrađivanijih kazališnih drama (izvedena i u riječkom HNK) početkom devedesetih bili su "Anđeli u Americi" Tonyja Kushnera koji se bave ranim danima epidemije, a imaju i maestralnu šestosatnu filmsku adaptaciju u produkciji HBO-a.

S radiopostaja treštao je "Let's Talk About AIDS", službena alternativna verzija hita "Let's Talk About Sex" pop grupe TLC, a Tom Hanks dobio je Oscara za "hrabru" ulogu HIV pozitivnog gay muškarca u filmu "Philadelphia". Umjetnička fascinacija AIDS-om potrajala je puna tri desetljeća, kako sugerira i naziv predstave koja će uskoro biti izvedena u Zagrebu, pa je i aktualni dobitnik triju Oscara sjajna drama "Dobri dileri iz Dallasa". Iako je broj zaraženih u našoj zemlji relativno malen, ta je tema zanimljiva i našim umjetnicima: Dalibor Matanić obradio ju je u filmu "Volim te", a TBF-ov hit "Pozitivan stav" izveden je uživo i ovoga vikenda, na "Pozitivnom koncertu" u Domu sportova.

>> Pogledajte kako je izgledalo na rasprodanom Pozitivnom koncertu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije