Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.08.2010. u 12:00

Prodati svoja odličja ne može biti normalan čin. Ili čin normalnog. Moraš biti zbog nečega poremećen. Ima takovih primjera, nažalost, s vremena na vrijeme na crnom se kolekcionarskom tržištu (odličja su osobna i naslijedna, ne mogu se prodavati) nađe po koja medalja ili orden aktualne RH.

Nekako ne vjerujem da je Branimir Glavaš, u novom činu svog rata s aktualnom hrvatskom politikom i pravosuđem, učinio ono u što sad uvjerava hrvatsku javnost; prodao sva svoja odličja, svih sedam, i to za 100.000 kuna. Nekom imaginarnom Hrvatu iz Australije i to stoga što nema prihoda, pa on i njegova obitelj nemaju od čega živjeti. A sada će im sa “stotkom”, eto brige biti riješene. Fax priopćenja o “otkupu” odlikovanja stigao je u sve medije, a vidi se, odaslan je iz BiH, valjda iz Drinovaca i to HDSSB-u u Osijek.

Što je dobar znak, znači da Glavašu još nije isključena struja i telefon. Potom je prioćenje iz HDSSB-a krenulo svugdje dalje. Prodati svoja odličja ne može biti normalan čin. Ili čin normalnog. Moraš biti zbog nečega poremećen. Ima takovih primjera, nažalost, s vremena na vrijeme na crnom se kolekcionarskom tržištu (odličja su osobna i naslijedna, ne mogu se prodavati) nađe po koja medalja ili orden aktualne RH, no cijene su ponižavajuće. Tek po nekoliko stotina kuna za “obične” medalje (spomenice, nešto više kuna za veleredove).

Onaj tko tako prodaje svoja odličja ili je već umro, pa njegova obitelj nema poštovanja prema medaljama, ili je emotivno pukao, zbog nepravde, pa tim činom pokazuje da za njega Domovina više ne postoji. Nije iz inata, jer kad se inatiš, nisi, narodski rečeno, lud, tek provrijeđen. Dakle, odličja ne prodaješ iz inata. Ne možeš prodati sebe, svoj identitet, na kraju, svoju državu koju simboliziraju ta odličja, onako, iz inata. Dakle, ako Glavaš nije prolupao, te ako, ustvari nije prodao svoja odličja, ali je izdao priopćenje da ih jest prodao, onda je riječ o njegovoj “navlakuši”. Ružna riječ, za ružan čin. Ako fingira, politizira sa svetinjama, onda Glavaš tom navlakušom ponižava sve nas, posebno svoje suborce i nositelje tih odličja. Koja je poruka – da Hrvatska više ne postoji, ili da je vrijedna prezira. Vrijedna?

Koliko, nešto manje od 2.000 eura po odličju, koliko je navodno imaginarni Australac platio Glavašu njegovih sedam odličja. Kolekcioanarska cijena je, vidjelo se, barem deset puta manja. Više vrijede odlikovanja “nestalih” država. Australac je preplatio Glavaša. Jer čast nema cijene, to se ne prodaje, niti je možeš “otkupiti”. Može li netko od Glavaševih pristalica zamisliti situaciju, u skoroj ili daljoj budućnosti, gdje Glavašev sin Filip, u posjetu tati Branimiru, dovodi mu njegovog unuka, ili unučicu, a onda će djed, nježno pogladivši glavicu djeteta, kazati – e, a na ovoj fotografiji sam ti ja, s odlikovanjima, uručio mi ih je otac novovjeke nam Domovine, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman...znaš ja sam ti spasio Osijek i taj dio Slavonije, da ne padne u ruke okupatorima. A dijete onda pita djeda; daj mi da vidim te medalje, dida, gdje su ti?

A Glavaš onda tužno odgovori – ha, prodao sam ih za 100.000...Ma to je priča koju ne bi progutao ni najopijeniji njegov pristaša. Nemoguća je. Ustvari, prodao, ne prodao, fingirao ili ne, svejedno, Glavaš je povukao potez za koji ne treba imati razumijevanja. Pretjerao je. Za svakog pravog domovinskog ratnika, potez je to vrijedan prezira.

Ako je želio poslati političku poruku premijerki, predsjedniku, Saboru, Vrhovnom sudu, svoj hrvatskoj vlasti, trebao je svoja odličja spakirati i lijepo ih se odreknuti (kao ratnik Beštek, koji je ministru vratio protezu, sjećate li se) i poslati ih na Pantovčak. Tako bi odličja zbrinuo, a javnost bi imala razumijevanja. Glavaš bi dao svoju poruku, a ne bi povrijedio svetinju Domovinskog rata. U kojeg se on, dosada kleo, poput svakog domoljuba. Da se on politički odrekao odličja, Josipović bi dobio tek metal, vrijednost odličja u težini mesinga, bronce, emajla, ili već čega. A Glavašu bi ostalo ono neprocijenjivo, ono čime se ne trguje – čast i identitet. Može on mrziti i prezirati aktualnu vlast, no ovako ispada da on mrzi i svoju Domovinu. Do ponižavanja. Ishitreno, nepromišljeno. Ma, ne vrijedi to 100.000 kuna.

Komentara 27

OB
-obrisani-
21:16 13.08.2010.

Da smo izdajnilčko dezertersku gamad strijeljali na vrijeme, danas ni Glavaš ni drugi branitelji ne bi imali problema.

KU
kumajela
22:52 13.08.2010.

Draga vilo, To je bila šala.

KU
kumajela
19:37 13.08.2010.

Dobra vilo! Priznaj da si ovo od mene prepisala! Ali neka si! Pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?