Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2013. u 12:00

Makedonija ulagačima nudi sustav bolji i od austrijskog. Dakle, nije riječ o naslijeđu

Međunarodne usporedbe i rangiranja zemalja ne vole samo mediji, one su prvo štivo za svakog ozbiljnog investitora kada iza analize stoji Svjetska banka.

“Lakoća poslovanja” jedno je od najutjecajnijih istraživanja u svijetu biznisa, a njime se ponajprije mjeri organiziranost države i njezine administracije. Nikome u Hrvatskoj nije iznenađenje loš plasman, ali jest šok kad se država nađe između Urugvaja i Albanije, i pri tome se vidi koliko su drugi odmaknuli. Hrvatska vani dobro prolazi u rukometu ili pojedinačnom sportu, ali u našem državnom ustroju savršeno se snalazi samo stotine domaćih šerifa.

Tužna je činjenica da ne treba više ići ni u Austriju da bi se “skinuo” dobro posložen mozaik javnih usluga. Svjetska banka tvrdi da je bratska Makedonija svima koji ulože svoj novac ponudila sustav koji je bolji i od austrijskog. Dakle, izgovori na socijalizam ne prolaze jer isto nam je naslijeđe. Čak i Kosovo stoji bolje od Hrvatske jer se brže odlučuje na promjene. Problem je u vlasti, najviše bivšoj, koja je udarila loše temelje i stvorila koruptivnu hobotnicu koja će nas godinama vraćati unatrag dok drugi idu naprijed, ali i u sadašnjoj.

Milanovićeva se vlada i na izmaku druge godine mandata uhodava, a znatan broj njenih ministara još sriče prva slova iz svog resora i čudom se čude što ih je snašlo. Premijeru dobro idu nadigravanja s opozicijom i interesnim skupinama na političkom terenu, no takve se pobjede među investitorima i na ovakvim listama ne računaju.

Želite prijaviti greške?