Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendovi

Smartphonei i tableti prodavat će se najviše

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
28.01.2014.
u 19:20

Prosječan korisnik pametni telefon tek 25 posto vremena upotrebljava za osnovne usluge poput poziva i SMS-ova te elektroničke pošte, dok ostatak provede na društvenim mrežama i podatkovnim uslugama

Pametni telefoni i tableti bit će najprodavaniji uređaji u ovoj godini, i to posebice oni koji rade na brzim mrežama, točnije 3G i 4G. Prodaja pametnih telefona rast će 16 posto do 2017., dok će rast prodaje tablet računala dosegnuti 23 posto, kazao je Dejan Ljuština na današnjoj konferenciji u Zagrebu o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Prosječan korisnik pametni telefon tek 25 posto vremena upotrebljava za osnovne usluge poput poziva i SMS-ova te elektroničke pošte, dok ostatak provede na društvenim mrežama i podatkovnim uslugama. S jedne strane, kazao je Ljuština, to je izazov i prilika za telekome, ali istovremeno i problem jer u okolnostima rasta podatkovnog prometa moraju ulagati u novu infrastrukturu. Procjena je konzultantske kuće PwC da će prihodi u telekom sektoru u Europi padati stopom od dva posto.

Sljedeću godinu obilježit će daljnji rast LTE i cloud usluga. Očekuje se da će do 2017. u svijetu biti milijardu korisnika LTE-a te da će cloud usluge predstavljati tržište od 35 milijardi dolara globalno do 2015.Ova će godina biti vrlo perspektivna za ICT usluge (cloud computing i Big Data analitika ostvarit će visoki dvoznamenkasti rast), no telekom operatori moraju promijeniti poslovni i operativni model da bi bili uspješni u tim segmentima u kojima sada nemaju velike prihode, smatra Ljuština. Na okruglom stolu predstavnici telekoma pokušali su odgovoriti na ključna sektorska pitanja.Vipnet se odlučio na strategiju konvergencije, odlučivši ostati u kombinaciji mobilnih i fiksnih usluga, istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta. Usto, Pejković je naglasio potrebu dobre regulacije na svim područjima pa i o pitanju ekskluzivnog sadržaja. Predsjednica uprave Tele2 Malin Holmberg ponovila je kako zasad ta švedska kompanija neće ulagati u brzu mrežu četvrte generacije jer smatra da za to još nema potrebe.

>> Stari mobiteli mogli bi spasiti milijune života

Komentara 1

NI
niks100
19:42 28.01.2014.

Koristim tablet sa 3 G i jako sam zadovoljan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije