Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nomofobija

Ovaj test otkriva jeste li ovisni o pametnom telefonu

mobitel žena
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
20.05.2015.
u 09:34

Riješite test i provjerite jeste li ovisni o mobitelu

Ovisnost o pametnim telefonima nije šala, ali ne postoji znanstveni način na koji se ona može potvrditi. Najnovije istraživanje Sveučilišta u Iowi identificiralo je središnje aspekte nomofobije ili straha od "odvojenosti od mobilnog telefona" uz pomoć 13 pitanja. Riješite test i provjerite jeste li ovisni o mobitelu.

Svaku tvrdnju ocijenite ocjenom od 1 (u potpunosti se ne slažem) do 7 (u potpunosti se slažem) te zbrojite sve bodove i provjerite rezultat

1. Osjećam se nelagodno ako nemam neprestan pristup informacija putem pametnog telefona

2. Živciralo bi me kad ne bih mogao pretraživati informacije na svom pametnom telefonu kad god to želim

3. Ako nemam pristup vijestima na svom telefonu, postajem nervozan

4. Živciralo bi me kad ne bih mogao koristiti svoj pametni telefon i sve njegove mogućnosti 

5. Plaši me činjenica da bi se baterija na mom pametnom telefonu mogla isprazniti

6. Hvata me panika kad potrošim svoj mjesečni promet

7. Kad ne bih imao signala ili mogućnosti spojiti se na Wi-Fi, stalno bih provjeravao kad će se signal vratiti

8. Kad ne bih mogao provjeravati svoj pametni telefon sve vrijeme, neprestano bih osjećao potrebu da ga provjerim.

Kad ne bih imao svoj pametni telefon uza sebe...

9. Osjećao bih se tjeskobno jer ne mogu komunicirati sa svojom obitelji i prijateljima

10. Bio bih zabrinut jer me moji prijatelji i obitelji ne mogu kontaktirati

11. Bio bih nervozan jer ne mogu primati pozive i poruke

12. Bio bih nervozan jer ne bih znao pokušava li me netko kontaktirati

13. Bio bih nervozan jer ne mogu provjeravati svoje e-mail poruke.

Rezultati:

Manje od 14 bodova

Niste nimalo nomofobični. Nemate problema biti odvojeni od svog pametnog telefona.

14-42 bodova

Blago ste nomofobični. Postajte lagano nervozni kad zaboravite mobitel kod kuće ili zapnete negdje gdje nema WiFi signala.

42-63 bodova

Umjereno ste nomofobični. Prilično ste privrženi svom telefonu. Često provjeravate mobitel dok hodate cestom ili pričate s prijateljem i nervozni ste kad niste online.

63-91 bodova

Patite od ozbiljnog slučaja nomofobije. Ne možete izdržati niti 60 sekundi, a da ne provjeravate svoj mobitel. To je prvo što napravite ujutro i posljednje što napravite navečer. 

>> Smartphone posjeduje 55 posto hrvatskih korisnika mobilnih usluga

Komentara 3

IM
Immanuell
10:22 20.05.2015.

Do nedavno živjelo se uopće bez mobilne telefonije, prije 17, 18 godina gotovo nitko nije imao to čudo, bila je to novotarija. Po selima u bivšoj Jugovini fiksna telefonija se masovno uvodila tek 80 - tih, do tada telefone su imale samo tvrtke i po netko u narodu..... Najednom se izumio Wi - Fi iliti Wireless, otvorila se Pandorina kutija pa imate distributera radio i tele linija kao gljiva poslije kiše. Izumio se dodirni zaslon tako da više ne moraš tiskati po tasteru, u stvari fenomenalno sr..e koje se u džepu ponekad aktivira iz čista mira ili se sam otključa zbog nekakvog pokreta tijela, te zove ljude i troši novce bez veze. Danas je taj zaslon pokretan, može se sažeti ili proširiti već prema potrebi vlasnika za informacijama, ne treba vam više komp, imate mobitel ili kako se to danas kaže smartphone. Najjači su mi oni koji govore o iPad - u, notebooku, smartphoneu, laptopu ili kućnom kompjuteru. Kad ih slušaš, misliš majke ti, to je sve različito, a ono sve isto u dlaku, s istim mogućnostima, jedino su formati i prikazi nešto drukčiji. Jedna stvar je sigurna: kod labilnijih korisnika smart tehnologija izaziva ovisnost. Vrlo se često na ulici vide poglavito mladi, srednja škola ili faks kako i viri žica iz uha i nestaje tamo negdje oko pojasa ili imaju hands free bežični, na antenu. Vidi se i puno te djece kako tipkaju po mobitelu satima uopće ne razgovarajući s ljudima niti doživljavajući svoju okolinu. To je bolest - ovisnost o tehnološkoj novotariji koja polako uzima dušu ljudima. Meni osobno ta stvar ide strašno na živce, ali moram je imati ako želim raditi tamo gdje sad radim. Još su me onako važno, pompozno na startu pitali jel može možda iPhone 6 ili Galaxy S5..... Mislim, boli me neka stvar, ako moram onda što manji i s mogućnostima koje će mi osigurati da imam mrežni kontakt s laptopom. Na žalost, ispostavilo se da bi dobro došlo da imam i set toga doma, tako da sam si kupio smartphone i laptop za doma. Nekad smo si telefonirali i kasnije pisali i slali poruke, sad šaljemo e - mailove ili koristimo neku od geekovskih bezvezarija u osnovi bez ikakve koristi, poput Trello i sličnih...... Daleko je ljepše bilo vrijeme kad toga nije bilo, zdravije se živjelo, bili smo normalniji i sretniji, a gle čuda i privredne aktivnosti su bile puno uspješnije negoli je to slučaj danas, kad smo svi kao on line.....

DU
Deleted user
10:11 20.05.2015.

ja sam ovisnik o računalu... mobitel mogu isključiti na 3 dana i ne bi mi falio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije