Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena nova linija prijenosnika

MacBook Pro s dodirnom trakom

MacBook Pro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.10.2016.
u 15:10

Ljubitelji Applea zasigurno su s nestrpljenjem čekali novitete vezane za Mac. Neki su ostali nezadovoljni jer se Air po svemu sudeći gasi, no MacBook Pro ih je utišao

Novi MacBook Pro predstavljen je proteklog četvrtka u Cupertinu, sjedištu i dalje najmoćnijeg svjetskog tehnološkog diva Applea. Najveći novitet koji ima vjerojatno najpoželjniji laptop, bilo da se radi o dijagonalama monitora od 13 ili 15 inča, jest touch bar na vrhu tipkovnice ili, u prijevodu, dodirna traka. Ona zamjenjuje funkcijske tipke, dok se funkcije mijenjaju ovisno o tome koju aplikaciju koristite. Zapravo se radi o ekranu osjetljivom na dodir na kojem se prikazuju prečaci i ikone. Dakle, dodirnik na tipkovnici služi da, primjerice, pokrećete Siri, kontrolirate glazbu, krećete se po web stranicama. Pritom su dizajneri Appleova MacBooka povećali trackpad, a s iPhonea su kopirali ideju te ugradili Touch ID ili identifikaciju senzorom otiska prsta čime, tvrde, pridonose sigurnosti prijenosnika.

Tanji od Aira

Uopće nije sporno da je najnoviji proizvod iz Apple najjači i najtanji dosad. Naime, novi je 13-inčni model 17 posto tanji, ima 14,9 milimetara, i 23 posto manjih gabarita od prethodnika i teži oko 1,36 kilograma. Veći, 15-inčni MacBook Pro ima 15,5 milimetara te 1,81 kilogram. A baterija bi, kako je najavljeno, trebala trajati do 10 sati. Kako je i najavljivano, MacBook Air nije uopće predstavljen, dapače spomenut je samo kada se radi o tankoći novog MacBook Proa te je naglašeno da su oba modela zapreminom i masom, osim od svojih prethodnika, manja i od MacBook Aira.

MacBook Pro ima četiri porta za USB-C, a svaki od njih može služiti za punjenje uređaja ili za ulaz USB, HDMI i VGA adaptera.

Minecraft na TV-u

A kada se radi o ‘motoru’, unutra su Intelov i5 ili i7 procesor, grafička kartica Intel Iris ili Radeon Pro, SSD diskovi brzine čitanja od 3,1 GB/s, kao i unaprijeđeni sustav hlađenja i zvučnika. Sve to novoj generaciji, naravno, omogućava daleko bolje performanse u radu.

U SAD-u će se 13-inčni model prodavati po cijeni od 1499 dolara bez Touch Bara i za 1799 dolara s Touch Barom, a 15-inčni (samo s Touch Barom) koštat će 2399 dolara. Neki su očekivali da će u nizu novosti biti i ekran osjetljiv na dodir, no to se nije dogodilo i, kako poznavatelji izvještavaju, neće ni u budućnosti.

Osim dvije godine čekanja na novi prijenosnik iz Applea, predstavljene su i aplikacije poput Apple TV-a. Prema Timu Cooku, Apple TV trebao bi postati središnje mjesto za sav televizijski sadržaj. Za sada ima 8000 aplikacija i 2000 igara, sada se može integrirati i s Twitterom, a dobit će i jednu od najpopularnijih igara – Minecraft.    

>> Prvi godišnji pad profita Applea nakon 15 godina, prodaja iPhonea pada treći kvartal zaredom

>> Hrabrost ili ludost: hoće li korisnici oprostiti izbacivanje praktičnog 3,5” kabela 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije