Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuskoj autoindustriji novčana pomoć ako ne bude gasila radna mjesta

09.02.2009.
u 14:51

U sjeni objavljenih podataka kako će japanski auto proizvođač Nissan zatvoriti 20.000 radnih mjesta, dolazi najava kako se sprema paket državne pomoći francuskim auto-proizvođačima.

Renault te Peugeot-Citroën mogu očekivati državnu intervenciju za oporavak proizvodnje posebno posustale pred kraj lanjske godine, i to u visini od 3 mlijardi eura za svaku kompaniju.

Očekuje se kako će plan oporavka i državne intervencije u sektor autoindustrije obznaniti tijekom današnjeg dana francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Riječ je o pozajmici na rok od pet godina, s kamatnom stopom između 6 i 7 posto, a zauzvrat se tvornice moraju obvezati da će ostati otvorene za daljnju proizvodnju te da neće biti rezanja radnih mjesta niti prebacivanja pogona u jeftinije države u inozemstvu.

Zbog ovih najava s najvišeg francuskog vrha, dionice Peugeota doživjele su rast od 3.7 posto te Renaulta od 1.4 posto tijekom jutarnjeg trgovanja. Sredinom ovog tjedna očekuju se i službeni rezultati za poslovnu 2008. godinu, u kojima se očekuju duboki minusi za ove dvije auto komapnije.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?