Ja sam Teslin pranećak i napisao sam roman o njegovu projektu koji nikada nije realizirao
Sundać je roman napisao zajedno s fizičarom Ivanom Lutzom, a tema je energija koja je ostala neiskorištena u ionosferi
Komentari 85
Tesla je u toj mjeri Srbijanac u kojoj sam ja Pigmejac. Prezime Tesla ne postoji nigdje u Srbiji. Tesla je vlaskog podrijetla ,bas kao i Jovan Jovanovic-Zmaj , rodjen Alkabijad Nusa,Cincar. Svatko sa imalo pameti dobro zna da su Srbijanci svojatali sve pravoslavce sa ovih prostora i ne samo pravoslavce. Ako pogledamo nalaze moderne genske znanosti onda je lako vidjeti da srbijanski haplotip HG-2, zapadno od Drine, uopce ne postoji.
Ovo je jedan komentar u Jutarnjem listu od mjeseca siječnja i od mjeseca ožujka ove godine, mislim da nije zastario. Teslini pradjedovi su došli sa istoka, ali pitanje, dali je predsjednik Australije Englez. Tko su Amerikanci? Nisu svi Indijanci. Američkiički istraživači, izumitelji, američki nositelji Nobelove nagrade, koji su rođeni u Americi, u Americi odgojeni, u Americi išli u školu, u prvi razred, i dalje, uvijek su bili Amerikanci i ponos Amerike. Iako su im, ili očevi, ili djedovi i pradjedovi iz ostalog svijeta došli u Ameriku. Ali ti, ti koji su u Americi rođeni, oni su Amerikanci. Ponos te zemlje. Nitko ih ne može prisvojiti. Oni nisu odgojeni i "štembiljani" tamo gdje je njihov djeda kao dijete, kao školarac "štembiljan“, ali ovaj, ovaj u Americi rođen, on je Amerikanac. Tesla je rođen u Hrvatskoj, Tesla je išao u Lici u školu, Tesla je u Karlovcu išao u gimnaziju. Teslini pradjedovi su pravoslavnog porijekla, ali Tesla je hrvatski Hrvat, kao što je Amerikanac američki Amerikanac. Kada jedna porodica, jedan cijeli narod več šesto godina, več dvadeset generacija, živi u jednom krugu, onda ona preuzima biti dio tog kruga. I mentalno i karakterski pa skoro i genetski. To se ne može reči ni za Slovence, ni za Crnogorce, ni Hrvatsku. Kada god je iz Teslinih usta ispala riječ moji prapreci su iz Srbije, nijedan njegov susjed to nije negirao. Nikada porijeklo njegovih predaka nije negirano kao ni zajedno slavlje Božiča sa Ličanima, sa susjedstvom, na obje strane. Do dvadesetih godina prošlog stolječa u Lici i u cijeloj Hrvatskoj nije bila poznata mržnja. Hrvati nisu nikada, do 1929 izgubili svoje ime i nikome nisu oduzimali njegovo ime. U času kada je iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ime promjenjeno u Kraljevina Jugoslavija, Hrvata vise „nije bilo“. Sve do 1991 godine. Hrvati nikada ne zaboravljaju svoje ime. Hrvatima se počelo sve uzimati, pismo, jezik, govor, ličnosti, da puno toga, i to od Siječnja do Svibnja i od Lipnja do Prosinca, cijelu godinu. Ali pustimo. Ono sto smo mi, mi smo slika i plod našeg djetinjstva, našeg školovanja, našeg kraja, našeg susjedstva, našeg pogleda na svijet (ne politiku) kojeg smo kao djeca ulijevali u sebe. Mi nikada ne zaboravimo, gdje smo rođeni, i iz kojeg kraja smo. Tesla ja sam ponosan, Tesla, mi smo ponosni da si nam bio susjed, da si u našem kraju rođen odgojen i odrastao. Da si u Hrvatskoj sazrijeo, da si u Hrvatskoj . . . . Tesla, počivaj u miru, mi smo ponosni na tebe. Ti si, MI!
Ako je gensko porijeklo naroda ili osobe nacinjeno na temelju haplogupe a ne haplotipa ,potpuno je bezvrijedno,a da ne govorimo o rekla- kazala i raznoraznim mitovima......Usporedite Srbijance i prekodrinske “srbe”. Srbijanci su 49% tursko-turkomanaskog( altajsko -anatolskog,HG-2),13% marokanskog( arapskog,morluckog,HG-21)i samo 15% slavenskog podrijetla. 23% otpada na Cincare,Rome,Aromune,Vlahe,Morovlahe, Karovlahe,Karakune,Karavunce,Meglenske Vlahe , Karakacane i Tracane,(njihovi pojedini %%% jos nisu razradjeni).... i 0 % ilirskih gena. Prekodrinski “srbi” imaju 30 % ilirskih gena ,25 % slavenskih (a ostatak otpada na vlaske ,baskijske i laplanderske) i 0 % srbijanskih turkmenskih gena. Pogl .pod Hrvatska Pravoslavna Zajednica .
U mnogim komentarima nema nikakve objektivnosti, već samo iracionalna mržnja. Opet ponavljam da su narodi stariji od država koje su vještačke i promenjljive kategorije. Na ovom forumu to mnogi neće ni da shvate ni da prihvate. Čak je i religijska pripadnost starija od države. Gosp. tin ujevic priča o tome da Tesla nije bio u Srbiji, i po njegovim mjerilima prema tomu, nije Srbin. Pa to je besmisleno, jer milioni najvećih umova američkih i ruskih Židova nikada nisu bili u Izraelu, pa nitko ne kaže da je Einstein Nijemac (gdje je rođen) ili Henry Kissinger (također Nijemac). Pa tko tvrdi da je ban Josip Jelačić Srbin, jer je tamo rođen? Pa koliko je samo Hrvata u bivšoj državi rođeno u Srbiji. Pa normalno da Andrija Hebrang nije Srbin zato što je rođen u Beogradu. Petar Preradović je bio Srbin i po ocu i po majci, pa je zbog čina u austrijskoj vojsci prešao u katoličanstvo, kao što su zbog beneficija mnogi katolici i pravoslavni u Bosni prešli na islam. I što su oni? Ako prihvatimo za sve da bi pravilo bilo 1.Narodnost ili nacionalnost, 2.Religijska pripadnost i 3. Državljanstvo, onda na ovom forumu ne bi bilo toliko vrijeđanja, nelogičnosti i vrijeđanja.
Vuk Karadžić je roden i zivio velik dio u Osmanlijskom Carstvu. Dakle po cemu je Srbin?
Pa naravno da ste se uhvatili Tesle kao pijan plota iako je on hrvatski !!!! pravoslavac rodjen u Hrvatskoj !!! kojem je najdrazi grad bio Zagreb i koji u srbiji nikada bio nije, ak je Hebrang rodjen u Bg to je bilo zato kaj mu je majka bila u zatvoru tamo kao politicki nepodobna.. zato, ne pisite lazi! Inace koje ste vi slavne ljude, znanstvenike, umjetnike i sl dali povijesti covjecanstva? Kojim kulturnim povijesnim spomenicima se mozete diciti?? Hoces da ti nabrojim nekoliko hrvatskih od Jurja Klovica preko Rudjera Boskovica do Eduarda Penkale Dore Maar Ivana Mestrovica to su samo prvi koji mi padaju napamet, rimski amfiteatar u Puli, Eufrazijanova u Porecu, Dioklecijanova u Splitu, Duzdeva u Dubrovniku, nacionalne parkove necu spominjati.. Daj mi ti reci kaj bi bio vas kultutolosko povijesni ponos i dika? Kusturica Sarajlija? Ceca? Arkan? Ajde, Abramovicka da, ali ona je vrlooo otudjena od vas njezina patrija je New York, nije bas da se superlativno izjasnjava o zemlji gdje je rodjena i odrasla. Tesla je nama samo plus, a vama raison d'etre. Kaj se tu ima diskutirati. Meni nikada ne bi palo na pamet otvarati korisnicke racune po srbiji. Ma nema smisla s vama uopce razglabat, vi ste bolestan narod koji zivi u mitovima i lazima.
Nemojte slusati propagandu , tesla moze samo biti hrvat , kad srbi nisu postojali vise od 100 godina.......srbi samo vi pucajte propagandu a mi cemo gradit hrvatsku
'Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.' - Tesla
Vecina Srba u Hrvatskoj su ionako Vlasi. SPC je ortodoxe pretvorila u Srbe. A itocno od Trojedne kraljevine Hrvatske je bilo Osmanlijsko Carstvo. Dakle kakvi Srbi? Kakva Srbija?
Tesla je bio Srbin roden u pravoslavnoj familiji u Austro-Ugarskoj, u provinciji koja se i tada zvala Hrvatska a danas je ta provincija nezavisna drzava i ta cinjenica daje za pravo Hrvatima da kazu da je Tesla roden u Hrvatskoj.Naa te dvije stvari i sam Tesla je bio ponosan kao sto je napisao u pismu. I to je to !!! Za sve one koji misle da NIJE roden u Hrvarskoj nek si razmisle jer ako zanemarimo Hrvatsku (koja sluzbeno tada nije postojala kao drzava) onda moramo (po istoj logici) zanemariti i Srbiju koja je 400 godina, vise manje, bila pod turcima pa mozemo reci da danasnji Srbi imaju korjene u Turskoj i da su im se svi cukun dede i cukun babe rodili u TURSKOJ a ne u Srbiji, posto je ona bila samo provincija u Otomanskom carstvu !!!!!
I još jedan komentar iz ove godine, objavljen u hrt.hr: Ima puno stvari koje je teško razumijeti. Ima naroda kojima je u krvi samo grabiti i prisvajati, ali ništa ne dati. Ni ono što nije njegovo, ni ono što mu mu ne pripada. Nikola Tesla je rođen u Lici, u Smiljanu. Nikola je u prvi razred išao u Lici. Nikola je prvi Božić slavio u Lici, dva Božića, katolički sa susjedom i pravoslavni sa familijom. Nikola je u Karlovcu pohađao i završio gimnaziju. Nikola je imao lijepo djetinjstvo. Nikolu i njegovu familiju nije nitko nikada odbacivao, dapaće, ljudi su tada još, već stotine godina do poslije Prvog svjetskog rata živjeli u miru i zadovoljstvu. I katolici i pravoslavci. Tek od 1918 su započeli ti politički ciljevi koji su prvi puta u stotinama godina doveli do odbacivanja, od susjeda do susjeda, sve do danas, žalosno. Ali Nikola u ovo ružno vrijeme više nije bio u Lici. Niti u Lici niti u Karlovcu, Tesla je bio u Americi. Tesla je 26. Svibnja 1936 poslao jedan telegram Vladku Mačeku: Jednako se ponosim moga Srbskog podrijetla i moje Hrvatske domovine. Sa ovime je Nikola Tesla rekao sve o sebi i o svojemu. Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj i umro u Americi. Roditelji Nikole Tesle su sahranjeni u hrvatskoj, u Teslinoj domovini, a njihov sin daleko od roditelja. Mislim da bi Nikoli, nakon njegovog vremena u Americi, bilo ljepše da su zajedno, da je danas ponovno sa svojom materom i svojim ocem. Oni bi onda 'spavali' mirnije.
Veseli me izlazak ove knjige i sigurno ću je pročitati.
Tesla je samo jednom bio u Srbiji. u Americi se družio samo sa ljudima iz Hrvatskih krajeva jer se onponosio Hrvatskom Domovinom. Poznata je njegova izreka da se ponosi srbskom narodnošću i Hrvatskom Domovinom što se ne može reći zaa one koji se za njega otimaju, kao npr. Pupavac (Hrvatsku Domovinu bi utopio u kapi vode) i slične. Mnogi Srbi koji ga svojataju nanose mu zlo jer on nije pridavao toliku važnost srbstvu kakvu pridaju pojedini politički srbski prvaci i Tesla se vjerojatno okreće u grobu. Sjećam se kad je otvrana njegova obnovljena rodna kuća tada je Josipović dovodio Tadića da zajedno to oni otvore (njih dva su istog mentaliteta), mislim da je Nikola Tesla bio povrijeđen tim činom jer on ničim nije pripadao Srbiji. Vidim jednog pametnjakovića koji se dotakao Bana Jelačića ako je rođen u Petrovaradinu da je Srbin, e moj pametnjakoviću Petrovaradin i Zemun su do juče bili dio Hrvatske Države, ali su hrvatski komunisti (bilo Srbi ili hrvati kao izdajice) to dali Srbiji, neka se malo pročitaju knjige iz povijesti.U glavnom okanite se Tesle kao Srbina jer on je pravoslavac iz Hrvatske koji je volio Hrvatsku Državu i na tom mu skidam kapu, također kao On i ostali Srbi koji su nosili Hrvatsku uniformu za vrijeme domovinskog rata mogu pričati o Tesli, a razni Pupavci, Stanimirovići, Džakule i ostali neka ne diraju u Teslu jer ga povrijeđuju.
A što misliš, zašto su ga ubili? Sigurno im se svidjela njegova ideja o besplatnoj energiji za sve na planeti? Bog-novac nikome ne prašta!
odlicno... samo da momak i profesor ne piknu u praktičnu primjenu projekta u knjizi jer bi mogli nestati. nije tesla umro jer je bio star nego jer nikome nije bilo do njegovih ideja. Tesla je za sebe tvrdio da je je građanin svijeta! Da se svi tako deklariramo bilo bi nam kudikamo bolje.
par činjenica koje nisna pročita u komentarima,,,pa da se zna,,,naime,tesla je jednom bia u srbiji na turističkom obilasku,,,,tesla nikom ništa nije ostavia već njegova sestra/šta dobila na ostavinskoj raspravi/1945g .sfrjotu muzej beorgad,,,a ono šta je najbitnije,,,tesla je uputia molbu akademskoj zajedenici srbije za članstvo,,,,dobia je odbijenicu uz obrazloženje da nije završia školu/faks te da ne može biti primljen,,,,,,a moje mišljenje,,,tesla je američki znanstvenik rođen u hrvatskoj,po nac. srbin,,,jedan od najvećih svjetskih umova,,,,točka ,,,sve drugo je sviranje ,,,
Naravno da je Tesla Hrvat, ima još sličnih slučajeva, na primer poznati Hrvatski vojvoda Đujić, isto iz pravoslavne, svešteničke porodice. Jedini problem je što u Teslinom slučaju, nije postojala nikakva Hrvatska država.
Pa neces se niti ti nikad realizirati!!!
nevjerojatno je kako se ovdje pokušava nacionalno staviti isnad svega i koristiti po potrebi, Tesla je Srbin pa šta?? problem je što ovdje ljudima smetaju srbi koji im da tako kažem ne koriste, nisu im simpatični a recimoNikola Tesla,Dražen Petrović,Nina Badrić,Nikola Plećaš, mali Dario Šarić,Boris Novković,Arsen Dedić.... su im prihvatljivi jer su uspješni, priznati i cijenjeni po nekim kriterijima pa se eto svojataju!!! sramota
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
tesla je bio tesla a ostali se samo kite njegovim perjem