Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival istočnoeuropskog filma

Matanićev 'Zvizdan' osvojio tri nagrade u Cottbusu

Tihana Lazović
Foto: PR FOTO
08.11.2015.
u 14:08

Zvizdanu su pripale nagrade za najbolji film, najbolju glumicu te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Dugometražni igrani film "Zvizdan" redatelja i scenarista Dalibora Matanića osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu,koji se održao od 3. do 8. studenog.

Zvizdanu su pripale nagrade za najbolji film, najbolju glumicu te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. Također, igrani film "Imena višnje" Branka Schmidta osvojio je nagradu ekumenskog žirija.

Glavna glumica Tihana Lazović preuzela je nagradu Zvizdanu za najbolji film natjecateljskog programa, nagradu međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI i specijalnu nagradu za najbolju glumicu. 

Zvizdan je od svjetske premijere u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard, osvojio petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je Zvizdan 2011. godine u ranoj fazi razvoja projekta predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. 

"Imena višnje", dugometražni igrani film Branka Schmidta nastao u produkciji HRT-a, osvojio je pak nagradu ekumenskog žirija.

"Činjenica da su među nagrađenima dvije hrvatske produkcije pohvaljuje fantastičan rad Hrvatskog audiovizualnog centra, koji sistematski podupire filmsku industriju posljednjih godina", rekao je Bernd Buder, programski direktor festivala.

Uz Zvizdan i Imena višnje u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: Cure – Život druge Andree Štake,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa Nikole Vukčevića i Naša svakodnevna priča  Ines Tanović. 

>>'Zvizdan' Dalibora Matanića hrvatski je predstavnik za Oscara

Komentara 1

Avatar jebb
jebb
16:47 08.11.2015.

Izgleda da fašisti dobro ide ovih dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije