Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Supertoon na Brač donosi najnovije domaće i strane crtiće

Supertoon
Supertoon
16.07.2012.
u 14:57

U službenoj konkurenciji Supertoona prikazat se ukupno 115 animiranih filmova iz cijelog svijeta – 28 u konkurenciji kratkog filma, 28 u konkurenciji za djecu i mlade i 59 u konkurenciji spotova

Drugo izdanje međunarodnog festivala animiranog filma Supertoon održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2012. u Bolu na Braču. Filmovi iz službene konkurencije Supertoona okupirat će Teatrino, ljetno kino u dvorištu Centra za kulturu općine Bol, a popratni program moći će se pratiti u ljetnim kinima na tri lokacije: plaži Zlatni rat, gradskom trgu kod bunara i u dvorištu općinske knjižnice "Hrvatska čitaonica".

U službenoj konkurenciji Supertoona prikazat će se ukupno 115 animiranih filmova iz cijelog svijeta – 28 u konkurenciji kratkog filma, 28 u konkurenciji za djecu i mlade i 59 u konkurenciji spotova.

U kratkometražnoj konkurenciji predstavit će se recentni dobitnik Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma The Fantastic Flying Books of Mr Morrisautora  Lessmore Williama Joycea i Brandona Oldenburga, snimljen kombinacijom računalne i tradicionalne animacije. Riječ je o humorističnoj alegoriji inspiriranoj filmovima Bustera Keatona, Čarobnjakom iz Oza i ljubavlju prema knjigama koja nas podsjeća na pomalo zaboravljene, iscjeliteljske moći priče i pripovijedanja.

Nagrađen na dvadesetak svjetskih festivala animacije (Monstra, Lisabon; KROK; Melbourne – Dandy Awards) i nominiran za Oscara, australski film Nullarbour autora Alistera Lockharta i Patricka Sarella je 3D animirani film ceste koji vodi gledatelje na putovanje nepreglednim i pustim australskim prostranstvima duž ravne i monotone autoceste Eyre.

Uz Summer Bummer, najnoviji uradak neprikosnovenog genija nezavisne svjetske animacije Billa Plymptona, autora animiranih hitova kao što je Hair High i Guard Dog, u konkurenciji Supertoona pogledajte još jednog oskarovca i osvajača Kristalnog globusa Annecya, The Lost Thing Andrewa Ruhemanna i Shauna Tana. Petnaestominutni animirani film jedinstvene estetike o dječaku iz Melbournea i njegovu slučajnom pronalasku, čudnovatom biću koje izgleda kao kombinacija hobotnice, raka i bojlera nastajao je čak tri i pol godine prema istoimenoj ilustriranoj knjizi australskog autora Shauna Tana.

U službenu konkurenciju Supertoona uvršteno je i deset recentnih domaćih naslova. U kratkometražnoj konkurenciji prikazat će se Zašto slonovi? Marka Meštrovića koji će se, paralelno sa Supertoonom prikazati u natjecateljskom programu Leopardi sutrašnjice Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, i stop-animirana Priča s početka vremena Božidara Trkulje čija se radnja događa u prapovijesti, u selu nalik afričkom nad čije se stanovnike nadvila velika prijetnja i to u vidu mitskog demona Garmaha – ni lignje ni ptice.

Gregor, prvi klasično animirani film sve afirmiranije domaće autorice Petre Zlonoge, i Bratstvo, jedan u nizu od kratkih satiričnih filmova serijala Rudijev Leksikon koje potpisuje jedan od najbriljantnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma Nedjeljko Dragić uvršteni su u konkurenciju za djecu i mlade, a Sotonin sin Marka Dješke, klasično animirani film o nedaćama dobroćudnog demona, Dragi Keno Natka Stipaničeva i Muzika Davora Bujakovića u program Panorama.

Uz retrospektivu filmova velikana hrvatske animacije Dušana Vukotića, prikazat će se i tri retrospektive trojice članova ovogodišnjeg žirija Supertoona: Vuka Jevremovića, Veljka Popovića i Matije Šturma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije