Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. Vukovar film festival

Premijere filmova W. Allena 'Nerazuman čovjek' i M. Garronea 'Priča nad pričama'

Vukovar film festival 2015.
Foto: Branimir Bradarić
21.08.2015.
u 15:39

U šest dana bit će prikazana 84 filma u 11 kategorija na ukupno četiri lokacije

Prema kvaliteti filmskoga programa Vukovar film festival je sigurno najjači filmski festival u Hrvatskoj te među najjačima u regiji, odnosno, odmah uz festivale u Sarajevu i Beogradu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić. Najavio je kako će ove godine tijekom 9. VFF-a u šest dana biti prikazana 84 filma u 11 kategorija. Među njima je i šest filmova koji su nagrađeni na ovogodišnjem berlinskom festivalu, a pet ih je prikazano na Festivalu u Cannesu.

Hrvatske premijere na VFF imat će novi filmovi Woodya Allena „Nerazuman čovjek“ te novi film Mattea Garronea „Priča nad pričama“. Prema najavama Rakonića festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru (Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), u kinu Borovo naselje, Muzeju vučedolske kulture kao i u Vinkovcima (Centar znanja Vinkovci) i Valpovu ( Centar kulture Valpovo).

Zagrijavanje za ovogodišnji VFF održava se u nedjelju, 23. kolovoza, dok je svečanost otvaranja najavljena za ponedjeljak 24. kolovoz. Te večeri će na terasi Agencije za vodne putove biti prikazan kratki film Arsena Oremovića, Večernjakova novinara, „Horvatovi“, poslije čega će biti prikazan njemački igrani film „Dok smo sanjali“ redatelja Andreasa Dresena koji se događa ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke u vremenu kada stara pravila više ne vrijede.

U večeri otvaranja na terasi hotela Lav nastupa legendarni glumac Filip Šovagović sa svojim bandom Deda de mol. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala jest prikazivanje filmova na lokaciji Muzeja vučedolske kulture gdje će se u dva dana ( 27.i 28.08.) prikazati dva izuzetna dokumentarca Biserno dugme (Najbolji scenarij na Berlinu 2015.) i Razotkrivanje tajne piramida. Novina je i VFF zid pobjednika koji se radi u suradnju s brandom Bobi.

Radi se o grafitu kojeg će na vukovarskom Crvenom magacinu iscrtati grafiti majstor Lunar i koji će postati tradicijski event festivala..Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakao je kako je Vukovar učinio mnogo toga kako bi VFF bio što posjećeniji i na taj način postao jedan od brendova grada. Tako je centar grada gotovo u cijelosti prilagođen potrebama festivala, radno vrijeme ugostiteljskih objekata je tijekom trajanja VFF produženo do tri sata poslije ponoći, a u večeri otvaranja biti će upriličen i vatromet.

U organizaciju su se uključili i brojni ugostiteljski objekti, pojedinci, OPG-ovi… Turistički vlakić voziti će posjetitelje do Muzeja vučedolske kulture i Memorijalnog centra Domovinskog rata gdje će ulaz biti besplatan. Pripremljen je i niz filmskih radionica koje će moći pohađati posjetitelji. Napominjući kako je Vukovar film festival svojim filmskim programom prerastao Vukovar Rakonić je najavio i kako se razmišlja o budućnosti i njegovom daljem širenju.

Jedna od ideja je da se filmovi prikazuju u više gradova,a  druga ideja je da festival zaplovi. Naime, razmišlja se o izgradnji katamarana, kapaciteta 400-ak sjedećih mjesta, koji bi plovio od grada do grada na Dunavu gdje bi se prikazivale projekcije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije