Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika

Od prva dva filma prikazana u Puli Milićev je uspjeliji

Broj55_nnn_kul_180714
21.07.2014.
u 10:58

Film “Svinjari” o medijskoj sceni, nažalost, nije stigao biti završen

        Do kraja programa vidjet ćemo vjerojatno zašto su organizatori ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli odlučili otvoriti nacionalni program krimi-dramom Happy Endings koja nije osobito sjela kritičarima, a sudeći po ocjeni (3,7) inače dosta blagonaklone publike nije ni njoj.

Razloge nije teško dokučiti. Iako dobro pogađa socijalni kontekst suvremenog hrvatskog društva, u kojem su tri mirne i normalne građanke prisiljene spašavati kožu pljačkanjem banke, film se zaustavlja negdje na pola puta: krimi-strana priče premalo je zastupljena da bi povukla publiku, a studija slučaja ili karaktera, kako je film „žanrovski” opisao redatelj Darko Šuvak, ne zadire dovoljno duboko da bi pobudila zanimanje ozbiljnijeg gledatelja.

Ipak, redateljski debi iskusnog direktora fotografije Šuvaka nije bez vrlina: u naraciji uspješno izbjegava klišeje, namjerna „nefokusiranost“ u kadriranju pravi potreban dojam krhke stvarnosti, među glumcima (Areta Ćurović, Daria Lorenzi Flatz i Anita Matić Delić) određeni trenuci imaju kemiju, a epizoda u zavodu za zapošljavanje (s odličnim pojavljivanjima Dražena Ilinčića i Danijela Rafaelića) pokazuju možda i veće redateljske ideje Šuvaka no što ih je izrazio u svom prvijencu.

„Broj 55“ Kristijana Milića, prikazan drugoga dana, dosta je uspjelije i kompletnije ostvarenje, tako da su se na konferenciji za novinare čule i pomalo opravdane zamjerke da je taj film (barem od prva dva koje smo vidjeli dosad) temom i izvedbom bio možda primjereniji za program otvorenja. Milićev je film tehnički punokrvna pokazna stilska vježba iz akcije i adrenalina, više nego solidan eksploatacijski film u kojem vješto održava ravnotežu među likovima a da nas posebno ne veže ni kojeg od njih. No, i bez toga gledatelj se može prilično dobro uživjeti u pogibeljnost situacije u kojoj su se zatekli. Na žalost, drugoga dana otkazana je projekcija filma „Svinjari“ Ivana Livakovića, željno očekivani pomaknuti antimjuzikl o medijskoj sceni koji, prema službenom objašnjenju, nije stigao biti završen.     

>> Nada Gačešić Livaković: Nisam ljubomorna i to smatram darom od Boga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije