Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šutnja HRT-a

"Kuda idu divlje svinje" najbolja serija bivše Jugoslavije

'20.09.2011., Zagreb - Sjecanje na glumca Josipa Bobija Marottija u Gavelli. Ivo Stivicic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
14.01.2013.
u 21:42

Hrvatska serija Ivana Hetricha i Ive Štivičića "Kud idu divlje svinje" proglašena je najboljom serijom bivše Jugoslavije u anketi beogradskog Danasa. HRT nije emitirao vijest o uspjehu serije jer nije našao prikladnu formulaciju.

 

Iako je hrvatska kultna televizijska serija \"Kuda idu divlje svinje\" redatelja Ivana Hetricha i scenarista Ive Štivičića u internetskoj anketi beogradskog Danasa prije dva tjedna osvojila prvo mjesto i titulu \"Serije za sva vremena\", Hrvatska televizija tim se uspjehom nije pohvalila.

– Tužan sam i tjeskoban što HRT nije obavijestio javnost o ovoj lijepoj vijesti koja je za Novu godinu došla s istoka – kaže Štivičić, koji je počašćen ovim priznanjem.

– Čitatelji Danasa mogli su birati između 45 serija iz bivše države, među koje su vrlo pošteno uvrštene i \"Malo\" i \"Velo misto\", \"Gruntovčani, \"Kapelski kresovi\" i \"U registraturi\". Glasovi su stizali iz svih dijelova svijeta, a \"Kuda idu divlje svinje\" su pobijedile\" četrdeset i pet godina nakon snimanja, što znači da je serija našla put do novih generacija – kaže iskusni dramski i televizijski scenarist Ivo Štivičić. Navodno na HRT-u nisu emitirali vijest jer nisu pronašli formulaciju za beogradsku nagradu budući da je u Danasu napisano da su za top listu najpopularnijih serija konkurirale \"naše domaće serije\". Serija Televizije Zagreb trijumfirala je nad serijama kao što su \"Grlom u jagode\", koja je osvojila drugo mjesto, ili nad \"Otpisanima\", koji su osvojili četvrto mjesto. Hetrichova i Štivičićeva serija iza sebe je ostavila i serije kao što su \"Kamiondžije\", \"Pozorište u kući\" i \"Vratit  će se rode\".

– \"Kuda idu divlje svinje\" serija je snimana u turbulentnim vremenima. Manje je poznato da je njen urednik bio Vlado Gotovac, s kojim sam dijelio istu sobu na televiziji. Serija je dobila brojne nagrade na festivalima u Bledu, Neumu, Portorožu. U Bledu su nagrađeni svi osim mene. Kako je snimana kao klasičan film na 35 milimetara, prikazana je i na filmskom festivalu u Nišu. U Makedoniji su neke epizode prikazivane i u kinima, a kako čujem, tehnička kvaliteta serije i danas je izvrsna. Sada se radi i prijevod na albanski kako bi bila prikazana i na Kosovu, a cijelo je vrijeme prisutna u svim državama bivše Jugoslavije – kaže Štivičić. Vijest o velikom uspjehu serije došla je zahvaljujući Ljubiši Samardžiću, koji je maestralno odigrao Crnog Roka.

Komentara 4

SM
stari_mačak
22:05 14.01.2013.

Daleko najbolja serija bivše države. I najuvjerljivija. Jedan od rijetko kvalitetnih uradaka koji u ono vrijeme nije veličao ideologiju nego je surovo i sirovo govorio o svemu onom negativnom što svaki rat sa sobom donosi. I u ratu ljudi ostaju ljudi, a lopovi su samo lopovi.

SE
sestrićna
13:43 16.01.2013.

indoktrinacija se nastavlja--

VE
velikazmija
09:00 15.01.2013.

ostavite to tamo u paučini kome trebaju divlje svinje --dok želudac krulji umijesto svinje-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije