Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINOPREMIJERA

Krug 2

kino_krug2.jpg
import
14.04.2005.
u 13:05

The Ring Two, strava, 107 min., SAD, 2005., DreamWorks SKG/Blitz; R: Hideo Nakata; G: Naomi Watts, David Dorfman, Simon Baker, Sissy Spacek, Gary Cole, Daveigh Chase, Ryan Merriman, Emily VanCamp, Kelly Stables

Iako je američka adaptacija popularnog japanskog horora "Krug", koju je 2002. snimio Gore Verbinski, imala uspjeh i kod publike i kod kritike, česti su bili glasovi da to ipak nije prava stvar. Ušminkana kopija originala, najčešći je bio opis kojim se obezvrijeđivao prvi dio, pa je vijest da američki nastavak dolazi snimati originalni autor Japanac Hideo Nakata probudila očekivanja da je Hollywood napokon progledao i odlučio uložiti u istinske vrijednosti koje će ga izvući iz konfekcijskog kreativnog pakla. No, konačni rezultat koji je Nakata ponudio "Krugom 2" samo je dokazao koliko je američka tvornica snova prava mašinerija za uništavanje kreativnosti.

Američki "Krug 2" nije prerada japanskog "Kruga 2" nego nastavak hollywoodskog prvog dijela, ili ako ćemo iskreno, trčanje istoga kruga u novim okolnostima. Nakon što je u prvome dijelu novinarka Rachel Keller (Naomi Watts) pobijedila čudovišnu mrtvu djevojčicu Samaru, čiji je duh utočište pronašao na videokaseti, na početku dvojke Rachel bježi sa sinom u gradić Astoria, no Samara ih ipak sustiže i igra skrivača opet počinje.

Od Nakate se očekivalo da revitalizira suvremeni američki horor, koji je postao krajnje dosadan svojim postmodernističkim zafrkancijama tipa "Vrisak", no Japanac je ponudio samo sadržajnu nesuvislost i kopanje po standardnim postupcima zastrašivanja gledatelja - šaputanjem, jezovitom glazbom i iznenadnim rezovima. Cijele epopeje koje se posljednjih godina spominju u vezi s japanskim hororom jednostavno su se raspale u sudaru s neumoljivim hollywoodskim studijskim sistemom koji ne podnosi iskakanje iz šablone. A u suvremenim serijalima jedino takvo iskakanje može očuvati svježinu.

"Krug 2" imao je priliku to uspješno napraviti i lagani upitnici koji u prvoj polovici stoje nad Rachelinim zdravim umom, a koji su film od hororca mogli zaokrenuti prema psihološkom portretu majke koja umišlja da je njezin sin opsjednut, bili su idealni za takav odmak od prvoga dijela. No, lakše je bilo samo iskopirati jezu prvoga dijela, pa čak i kada takvo nešto uopće nema smisla.

Koliko je autorima stalo do logike i filmskoga kontinuiteta dovoljno govori podatak da se videokaseta, kao glavni objekt prvoga filma, nakon početnih scena u potpunosti gubi i neuvjerljivo objašnjava spaljivanjem jednog primjerka.

Doduše, "Krug 2" ima zanimljivih sitnica kao što je ona da je scenaristica Krueger napisala priču u kojoj je san jedino sigurno mjesto za junake, a i vizualno odrađenih scena (napad jelenova, kupaonica poplavljena naopačke), no sve je to nabacano bez ikakvog smisla i originalnosti, pa gledatelju također samo preostaje da u snu pronađe spas.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije