Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
160 filmova pred nama

Britanski film "Što smo si bliže" otvara ZagrebDox

Sve smo si bliže
Foto: Promo
21.02.2016.
u 10:23

Film koji otvara festival u Zagreb je stigao kao pobjednik najvećeg sjevernoameričkog festivala dokumentarnog filma Hot Docs. To je redateljičin "snažni gorko-slatki prikaz odanosti, uništenih snova i iskupljenja i posljednja prilika da zagrebe po površini obiteljske priče dok ne bude prekasno".

Dokumentarnim filmom "Što smo si bliže" britanske redateljice Karen Guthrie večeras počinje ovogodišnje, dvanaesto izdanje 'svečanosti dokumentaraca', festivala ZagrebDox, u okviru kojega će se u idućih tjedan dana u Cineplexxu Kaptol centra prikazati više od 160 filmova.

 Film koji otvara festival u Zagreb je stigao kao pobjednik najvećeg sjevernoameričkog festivala dokumentarnog filma Hot Docs. To je redateljičin "snažni gorko-slatki prikaz odanosti, uništenih snova i iskupljenja i posljednja prilika da zagrebe po površini obiteljske priče dok ne bude prekasno".

 Guthrie se vratila kući zbog teškog moždanog udara svoje majke, no ondje se pojavljuje i njezin odmetnuti otac, te čovjek koji je niz godina rastavljen od njezine majke. Oboružana kamerom, zabilježila je to neočekivano okupljanje, na kojemu sazna i veliku tajnu svog oca.

 Festival tradicionalno pokriva gotovo sve teme koje okupiraju današnjeg čovjeka, od onih aktualnih do bezvremenskih.

 Ovogodišnji izbor filmova napravljen je između njih dvije tisuće, a u međunarodnoj konkurenciji sudjeluju 24 filma, od kojih su neki kandidirani za Oscara, dobitnici Sundancea i IDFA-e te već prikazani na prestižnim festivalima u Veneciji i Cannesu.

 Od 27 filmova uvrštenih u regionalnu konkurenciju dvanaest ih je hrvatskih. Riječ je o novim uratcima već afirmiranih autora do predstavnika mlađe generacije, koji uz poneku intimnu temu pokrivaju i aktualne preokupacije hrvatskih građana.

 Uz već tradicionalne programe, festival ove godine donosi i neke nove - program "Rusi dolaze", s devet filmova o današnjici bivših država Sovjetskog saveza te "Djeca mijenjaju svijet", s filmovima koja su djeca, sirijski izbjeglice snimili na dvjema radionicama - u Jordanu i u Beču.

 Ovogodišnji retrospektivni program posvećen je Nini Kirtadze, Eriku Gandiniju i BruniGamulinu.

 Filmska umjetnost i dokumentarizam bit će tema razgovora u programu usavršavanja ZagrebDox Pro, koji donosi pitching forum, majstorska predavanja, studije slučaja.

 Kao zanimljivost i težnju festivala da promiče zdrav život i ekologiju najavljena je zagrebačka premijera filma "Bicikli protiv automobila" švedskog redatelja Fredrika Gerttena, koju će najaviti biciklistička karavana, kao što je to bilo za premijeru u Brooklynu ili Torontu.

 Film pokazuje zašto bi svijet bio bolje mjesto bez automobila i koje bi revolucionarne promjene nastupile bez njih, ali i kako toj ideji na putu stoji presnažan neprijatelj - automobilska, naftna, građevinska industrija.

 Redatelj je sugovornike, biciklističke aktiviste, pronašao u Sao Paulu, Torontu, Los Angelesu, Kopenhagenu gdje u prosjeku biciklira 40 posto stanovništva. Svi oni najavljuju promjenu no njihov je "neprijatelj" izuzetno snažan: automobilska, naftna, građevinska industrija, sve one sile zbog kojih nam se čini da je život bez automobila nezamisliv.

 Festivalske nagrade dodijelit će se u subotu, 27. veljače, a dan kasnije će se organizirati projekcije nagrađenih filmova.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:25 21.02.2016.

Koliko ima srpskih filmova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije