Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Facebook je postao (i) politička igračka

18.11.2008.
u 16:36

Internetska društvena mreža Facebook u Hrvata je postala najnoviji medij za vođenje prave političke kampanje. Povod su joj predložene Vladine mjere za štednju, kao odgovor na svjetsku financijsku krizu, a na meti joj se našao premijer Ivo Sanader osobno, kojega se ismijava na sve moguće načine.

O tim se mjerama može argumentirano raspravljati, tko bi sve i koliko trebao stegnuti remen. Činjenica jest da kriza traži štednju, a stvar je političke odluke na čemu će država štedjeti. I sigurno je da se nikad neće svi složiti o načinu njezine provedbe. Ista je stvar i s predloženom zdravstvenom reformom koja je i te kako nužna.

Preko Facebooka jedan dio njegovih korisnika izražava svoj legitimni stav prema Vladinim mjerama. No s internetom je slučaj kao i s famoznim televizijskim telefonskim glasovanjem. Nema imena i prezimena, nego samo anonimni glas za ovu ili onu stranu. Pa se pokazalo da televizijske ankete i nisu baš vjerodostojne jer se često na njih priključuje masa stranačkih aktivista kako bi glasovali protiv suprotne političke opcije.

Sada se nešto slično događa i s Facebookom. Za stvaranje profila na njemu dovoljan je samo valjani e-mail, a profil može i ne mora biti pod pravim imenom i prezimenom. Isto se tako može bez ikakva problema i ugasiti. Međutim, sasvim je vjerojatno da su se na grupe na Facebooku pod nazivom “Stegnite vi svoj remen, bando lopovska”, “Dajte nam da živimo” i “Kako je Ivo ukrao Božić” prikačili i esdepeovci, haenesovci te svi drugi Vladini oponenti. O tome treba voditi računa.

Kao i o tome da je u demokraciji važna angažiranost svakog pojedinca. Jer lako je pljuvati anonimno, a teško je biti koristan ili pomoći u nužnim društvenim promjenama bez zakulisnih igara. Facebook tako jednim dijelom postaje politička igračka u rukama pojedinih manipulatora ili političke konkurencije koja tu modernu zanimaciju koristi.

Građani trebaju biti aktivni sudionici promjena koje žele i koje im trebaju, i oni to moraju znati, kako s njima ne bi zakulisno manipulirao HDZ, SDP ili bilo tko drugi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?