Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Facebook: 'Hrvati i Slovenci su prijatelji, tko šljivi političare!'

22.12.2008.
u 16:52

Ozbiljno narušeni diplomatski odnosi Hrvatske i Slovenije ovih su dana glavna tema u obje zemlje, a ulje na vatru dolijevaju razne internetske inicijative, forumi i Facebook grupe koje pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda ili ljetovanja u Hrvatskoj dok neke od njih propagiraju i najgori oblik nacionalne mržnje.

Grupe takvog karaktera otvorene su u obje zemlje i o njima je bilo dosta govora. Malo je tko od medija obratio pažnju na prijateljske grupe Hrvata i Slovenaca koje svakim danom broje sve više članova.

'Ne zanimaju nas nesposobni političari
Grupe hrvatsko-slovenskog prijateljstva žele poručiti da ih ne zanimaju političari i njihovi sukobi i da ih nesposobnost i tvrdoglavost vladajućih struktura neće natjerati na mržnju prema cijelom narodu i zemlji kao ni na bojkot proizvoda i usluga.

Nazivi grupa dovoljno govore sami za sebe; "Slovenia + Croatia = Best friends (f..k the politicians)", "Slovensko-hrvatsko prijateljstvo", "Grupa Slovensko-hrvatskog prijateljstva", "Hrvatsko-slovensko prijateljstvo", itd. Sve te grupe zajedno broje oko 10.000 članova, podjednako Hrvata i Slovenaca.

'Slovenci plivaju u Hrvatskoj, Hrvati skijaju u Sloveniji'
To je višestruko manje od raznih incijativa mržnje i bojkota koje zajedno imaju blizu 70.000 članova, ali i taj broj je dobar pokazatelj odlučnosti građana da nastave uvijek prijateljske odnose hrvatskog i slovenskog naroda, bez obzira na političke sukobe.


Naslovnica grupe "Slovensko-hrvatsko prijateljstvo"

"Slovenci plivaju u Hrvatskoj, Hrvati skijaju u Sloveniji", glasi jedan komentara jednog člana na prijateljskoj grupi, a i ostali članovi ističu da su Hrvatske i Slovenija usmjerene jedna na drugu i da nema smisla te odnose uništiti.

Jedni drugima značajno punimo proračun, nastavimo i dalje!
Slovenci u vrlo velikom broju dolaze na Jadran i značajno pridonose povećanju naših prihoda od turizma dok Hrvati dolaze u Sloveniju na skijanje, u lječilišta i toplice, a i vjerni su potrošači nekih slovenskih proizvoda. Na neslužbeni hrvatski bojkot, slovenci također mogu odgovoriti bojkotom pa je svima jasno da takvi potezi neće riješiti probleme već će ih samo produbiti, složni su članovi Facebook grupa koje propagiraju prijateljstvo između Hrvata i Slovenaca.

Članovi tih grupa svjesni su da su političari odgovorni za loše odnose dviju prijateljskih zemalja i ne žele stajati iza njihovih poteza već žele nastaviti razvijati prijateljstvo kako bi se novonastali problemi što prije prebrodili.

Želite prijaviti greške?