Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europske burze počele s minusom od 1,5 posto

11.11.2008.
u 10:41

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama cijene su dionica pale slijedeći gubitke na azijskim tržištima, nakon novih vijesti koje pokazuju da svjetsko gospodarstvo slabi.

FTSEurofirst 300, indeks vodećih europskih dionica, pao je jutros 1,5 posto, na 908 bodova, nakon jučerašnjeg rasta od 0,9 posto. Londonski indeks FTSE bio je oko 10 sati u minusu od 1,6 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC bili na gubitku oko 1,7 posto.

Pad izvoza iz Japana i Južne Koreje te slabljenje kineskog uvoza pokazuju da, nakon američkog i europskog, slabe i azijska gospodarstva.

Zbog strahovanja od pada potražnje, pale su cijene nafte, metala i drugih sirovina pa su jutros na europskim burzama pod snažnim pritiskom rudarski i naftni sektor.

Cijene dionica u rudarskom sektoru pale su između 3,9 i 5,9 posto, dok su dionice u naftnom sektoru pojeftinile između 1,9 i 3,9 posto.

Ni bankarski sektor nije pošteđen strahovanja ulagača od recesije. Cijena dionice Deutsche banke pala je 5 posto, Banco Santander 4,3, a Credit Agricole 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi indeks Nikkei jutros pao 3 posto, na 8809 bodova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?