Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski veleposlanik u Hrvatskoj Ahmet Tuta

Fatih Terim je čudotvorac, a Bilić odlična poveznica između Turske i Hrvatske

Ahmet Tuta
Foto: Obiteljski album
1/5
10.06.2016.
u 16:00

– Terim nije političar, ali je lider, ima karizmu, jako je dobro primljen i omiljen među navijačima. Sjećam se, kad su počele kvalifikacije za EP, izgubili smo puno bodova i nije bilo puno onih koji su vjerovali da ćemo se plasirati.

Turski veleposlanik u Zagrebu Ahmet Tuta (43) u razgovoru za Večernji list govori o nadolazećoj utakmici Eura 2016. Hrvatska – Turska. Veleposlanik Tuta, rođen u Izmiru, prijatelj je s bivšim hrvatskim reprezentativcem Stjepanom Tomasom i zna da Tomas uskoro dobiva angažman u njegovu rodnom gradu, u klubu Göztepeu.

– Prošlog vikenda Stjepan i ja bili smo s nekolicinom prijatelja u njegovoj kući. Bio je to party u povodu Eura 2016. Već tad počeli smo ‘zagrijavanje’ za Euro – kaže Ahmet Tuta.

Za koji klub u Turskoj navijate?

– Za Galatasaray. Nije mi problem to priznati. Dok sam studirao u Istanbulu, išao sam na njihove utakmice.

Sin će mi trenirati u Dinamu

Tomasa poznajete još od tada?

– Osobno ne, tada sam ga znao kao igrača Galatasaraya. Kasnije, kad sam bio generalni konzul u Kazanu, upoznali smo se jer je u Rubinu igrao s turskim igračem Gokhdenizom Karadenizom. Nakon toga izgubili smo kontakt, sve dok jednom zgodom nije došao u našu ambasadu u Zagrebu. Od tada smo u stalnoj vezi.

Igrali ste nogomet u Zagrebu, s veteranima Dinama, preko zagrebačkog prijatelja Hasana Mujičića?

– Da, počeo sam dolaziti na njihove utakmice, ali, na žalost, ozlijedio sam se, pa sam privremeno odustao. Upoznao sam tada Dinamovu legendu Marka Mlinarića. Sjajan čovjek! Moj sin, 12-godišnji Alp, također će od sljedeće sezone početi trenirati u Dinamu.

Nogometaš kojemu ste se divili?

Gheorghe Hagi. U nogometu je važno, kada vam suparnički igrač prilazi, znati koji vam je sljedeći potez. A Hagi je uvijek znao, imao je tu sposobnost.

Upoznali ste izbornika Terima?

– Ne. Namjeravao sam ići na utakmicu Slovenija – Turska, ali spriječile su me obveze. Veliki sam navijač reprezentacije.

Je li Terim u Turskoj doista po popularnosti odmah do predsjednika Erdogana?

– Terim nije političar, ali je lider, ima karizmu, jako je dobro primljen i omiljen među navijačima. Sjećam se, kad su počele kvalifikacije za EP, izgubili smo puno bodova i nije bilo puno onih koji su vjerovali da ćemo se plasirati. Među njima je bio Terim. Svoju vjeru prenio je na publiku, igrače, silno ih motivirao.

Možemo li reći da je Terim čudotvorac?

– Da, možemo tako reći.

Najpoznatiji Hrvat u turskom nogometu?

Slaven Bilić je najpopularniji. Sjajno je vodio Beşiktaş, odradio je izvrstan posao, priznajem mu to kao navijač suparničkog kluba. Sviđa mi se njegova nogometna filozofija, pristup igračima. Nadam se da će se jednoga dana vratiti kao trener u Tursku.

U Galatasaray?

– Da, zašto ne!

U kontaktu ste s Bilićem?

- Da, razmjenjujemo SMS poruke, čestitao sam mu i na rođenju kćeri. Bilić je odlična poveznica između Turske i Hrvatske. Imam njegov poziv za utakmicu West Hama i planiram ići kad se pruži prilika.

Bitna je motivacija

Kakvo je ozračje u Turskoj uoči Eura?

– Nogomet je najpopularniji sport u Turskoj i, kada igra reprezentacija, cijela je nacija ujedinjena. Osobito sada kada prolazimo teško razdoblje zbog terorističkoga napada. Ljudi će se i dalje okupljati vani i gledati utakmice, navijati za reprezentaciju, bez obzira na sve što se dogodilo.

Gdje ćete gledati utakmicu Hrvatska – Turska?

– U nedjelju ću biti u Turskom kulturnom centru u Hebrangovoj, gledat ćemo utakmicu s našim hrvatskim prijateljima.

Strahujete li od ishoda s obzirom na snagu Hrvata?

– O ishodu odlučuje raspoloženje igrača, atmosfera, motivacija na dan utakmice. Rekao bih da su naše dvije momčadi otprilike iste kvalitete i očekujem izjednačenu utakmicu. Presudit će vezni red; s jedne strane Modrić i Rakitić, s druge Arda Turan.

>> Igor Cvitanović za kamere Večernjeg otkriva Rakitićevu ulogu u reprezentaciji

>> Deauville je skup za Hrvate: Pivo je osam eura, a pizza 15

>> Počeli su neredi: Pijani engleski huligani vikali 'ISIS, gdje ste' pa demolirali centar Marseillea

>> Čačić je odlučio: Evo koji će sastav igrati protiv Turske!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije