Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska oduševljava

Mnogi jalnuši ne žele prihvatiti jedinu istinu: Ante Čačić je odličan trener

Ante Čačić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.06.2016.
u 11:39

Mnogi jalnuši ne žele prihvatiti jedinu istinu: Čačić je odličan trener, dobri klupski i vrhunski reprezentativni rezultati nisu slučajnost.

Javio se iz Deauvillea negdje oko podneva na dan utakmice sa Španjolskom...

– Prelomio sam, Španjolcima ću sučeliti prilično drukčiju momčad od one koja je dosad igrala. Modrić i Mandžukić nisu spremni, a četvorica igrača imaju žute kartone (Strinić, Brozović, Badelj i Vida, nap. a.) i želim ih sačuvati za osminu finala – rekao nam je izbornik Ante Čačić uoči utakmice s aktualnim europskim prvakom.

A koga ćete staviti u momčad?

– Umjesto Vide igrat će Jedvaj, na lijevom će boku biti Vrsaljko bude li se popodne dobro osjećao jer je još ujutro imao problema s nekakvom crijevnom virozom. Roga ću staviti kraj Inieste, da ga “grize” i dosađuje mu cijelu utakmicu, neće biti klasični “flaster”, ali smetat će mu, ne smijemo Iniestu ostaviti bez nadzora. Na lijevom će napadačkom boku biti Pjaca, u vrhu napada Kalinić, a desno ću postaviti Perišića, da pokuša kraj Jordija Albe ući u sredinu i izboriti prostor za udarac. I bit će to dobro, dečki su puni samopouzdanja, neće se prestrašiti – bila je temeljna Čačićeva ideja.

Momčad za pobjedu

Rog, Pjaca, Jedvaj – silno nadareni, ali zeleni! Dešnjak Vrsaljko na suprotnoj strani, jedino je od tih “novih” Kalinić bio čovjek s iskustvom. Ali, vjerovali smo Čačiću, jer znamo da predobro poznaje svoju momčad, živi s njom 24 sata. I možda i najvažnije – nije on tako sastavio postavu samo da bi sačuvao i poštedio igrače, ni slučajno! Sastavio je momčad za – pobjedu protiv Španjolske! Na kraju je tu pobjedu i dohvatio (mudro je u 25. minuti uvidio pogrešku i vratio Perišića na lijevi bok!), dočekao ju je u zagrljaju svojih suradnika, čvrsto stisnutih i uzdignutih šaka. Dok je očajni Vicente del Bosque u nevjerici vrtio glavom...

I tako je, eto, najpoznatiji radio i TV serviser u Hrvata ostvario još jedan veliki nogometni uspjeh! Mnogi jalnuši i danas škrguću zubima ne želeći prihvatiti jednu i jedinu istinu: Ante Čačić je odličan trener, svoje dobre klupske i vrhunske reprezentativne rezultate ne duguje slučajnosti i sreći, nego znanju, iskustvu i samopouzdanju! No, u ovom našem ozračju, u kojem je najteže prihvatiti nečiji uspjeh, Čačić nikad neće dobiti priznanje kakvo je već sad zaslužio...

Nikad, baš nikad, nijedan izbornik nije dočekan s toliko medijskog podcjenjivanja, čak i vrijeđanja, poput Čačića. A devet mjeseci kasnije, Hrvatska igra najbolje od 1998.! S istim igračima koje je u svlačionici imao i Niko Kovač – pa što se, kvragu, dogodilo, kakav im je to čudesni napitak Čačić dao da su se prisjetili dobro igrati? Nije bilo nikakvog napitka, nego je otvorenim, poštenim pristupom, razgovorom punim respekta, u igračima iznova probudio strast igranja za Hrvatsku!

Nije ih mučio ranojutarnjim vađenjem krvi, niti je urlao na njih kad su kasnili na doručak, nije im zabranjivao smijeh i šale na treninzima, štoviše! Opustio ih je i dečki se opet vesele reprezentativnim pozivima, ne shvaćaju ih, kao što sam jednom već napisao, kao poziv u vojničku pričuvu, tako su to doživljavali kod “generala” Kovača...

Ante je stručan i – svoj!

Ante Čačić je samouvjeren, ponekad i drzak, pravi zagrebački fakin (ne, nije iz Markuševca, rođen je u centru grada, u Kranjčevićevoj ulici, a oženio se u Markuševcu!), svjestan onoga što zna. I nikome ne priznaje da je bolji, uvjerio je u to i igrače. Sjetimo se da si Ćiro Blažević ni danas ne može oprostiti što prije 20 godina na EP-u u Engleskoj nije Bobana, Šukera, Bilića, Prosinečkog... uvjerio da su najbolji i imali su previše respekta prema Nijemcima! A Čačić hrabro, uzdignute glave, ide na najjaču Španjolsku, s klincima Rogom, Jedvajem, Vrsaljkom i Pjacom, uvjeren u uspjeh...

– Čačić je to sjajno postavio, jedva sam čekao da vidim kako će se Španjolci, koji ostavljaju mnogo prostora, braniti od naše brzine (Perišića)! Svaka čast dečkima, baš sam uživao – javio se nakon utakmice i Ivica Olić.

Oduševljen je bio i Ognjen Vukojević, Čačiću je čestitao i njegov “najdraži ministar” Zlatko Hasanbegović, kao i saborski zastupnik, bivši nogometni sudac Goran Marić. A jedan od Antinih najboljih prijatelja, Zvonko Šarić, ovako je opisao izbornika:

– Stručan je, silno samopouzdan i – svoj, nitko ga ne drži za jaja! Oduvijek ima pošten pristup prema svakome poslu, a to su igrači osjetili već nakon kratkog vremena i brzo su pronašli zajednički “klik”. Osjetili su dečki da je Ante pošten i pravedan, da ne drži figu u džepu kad s njima razgovara, nego vuče poteze za koje je uvjeren da ih treba povući. Svoj je – kaže Šarić.

Ali, budući da nitko nije savršen, i Čačić ima poneku manu. Primjerice, kad bi barem tako dobro kartao belu kao što vodi reprezentaciju prema... Prema? Ma prema – finalu!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije