Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje u EU

Program za cjeloživotno učenje Europske unije

skolavanje
10.01.2012.
u 12:01

Opći je cilj programa da se kroz cjeloživotno učenje doprinese razvoju EU kao naprednog društva temeljenog na znanju, s održivim gospodarskim razvojem, većim brojem radnih mjesta više kvalitete i većom društvenom kohezijom

U svrhu provedbe europske politike obrazovanja i osposobljavanja koja je navedena u "Strateškom okviru europske suradnje u obrazovanju i osposobljavanju 2020.” zemlje članice EU provode nekoliko obrazovnih programa od kojih je najveći i najvažniji Program za cjeloživotno učenje  (Lifelong Learning Programme). Pojam cjeloživotno učenje uključuje sve razine obrazovanja od predškolskoga odgoja do visokoškolskoga obrazovanja, uključujući obrazovanje odraslih. 

Program za cjeloživotno učenje EU provodi se u razdoblju od 2007. do 2013. godine, a za njegovu provedbu EU je osigurao proračun od 6,9 milijardi eura. Opći cilj programa jest da se kroz cjeloživotno učenje doprinese razvoju Europske unije kao naprednog društva temeljenog na znanju, s održivim gospodarskim razvojem, većim brojem radnih mjesta više kvalitete i većom društvenom kohezijom. Posebno se potiče suradnja obrazovnih ustanova širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa uz istovremenu pripremu sudionika za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada. Sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje EU je obveza država članica. Uz 27 država članica EU u programu sudjeluju Hrvatska, Island, Norveška, Lihtenštajn i Turska. Republika Hrvatska je tijekom pregovora za područje obrazovanja potvrdila spremnost za sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje EU prije pristupanja EU. Shodno tome Vlada RH osnovala je Agenciju za mobilnost i programe EU koja je nacionalna središnja točka Programa za cjeloživotno učenje.

Program za cjeloživotno učenje pruža potporu sustavu obrazovanja putem poticanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja te kroz rad na međunarodnim projektima sa stranim partnerima.  Podijeljen je na četiri sektorska programa: Comenius za odgoj i obrazovanje, Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, Erasmus za visoko obrazovanje te Grundtvig za obrazovanje odraslih. Nadalje, Program za cjeloživotno uključuje Transverzalni program za suradnju i inovacije u području cjeloživotnog učenja, učenja stranih jezika, informatičkih i komunikacijskih tehnologija, te program Jean Monnet koji pruža financijsku potporu institucijama koje se bave europskim integracijama.   

 U kolovozu 2010. je Europska komisija Agenciji za mobilnost i programe EU dodijelila akreditaciju za korištenje novca Europske unije u svrhu provede Programa za cjeloživotno učenje EU. Shodno tome, od 2011. Republika Hrvatska punopravno sudjeluje u Programu za cjeloživotno učenje s istim pravima i uvjetima kao i ostale države članice EU. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao tijelo nadležno za strateško planiranje sudjelovanja RH u Programu za cjeloživotno učenje  uplaćuje godišnji nacionalni doprinos u proračun EZ-a kako bi pravne i fizičke osobe iz RH mogle sudjelovati pod istim uvjetima kao i one iz EU.

Program je namijenjen svim osobama uključenim u proces obrazovanja na svim razinama: učenicima, studentima, odgajateljima, nastavnicima, administrativnom osoblju obrazovnih ustanova, osobama koje se bave obrazovanjem u poduzećima, javnim i privatnim ustanovama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. U programu se može sudjelovati predlaganjem projekata koji su rezultat suradnje obrazovnih ustanova, poduzeća i udruga iz Hrvatske s onima u zemljama koje sudjeluju u programu. Za dio aktivnosti (mobilnost i partnerstva) prijave se podnose Agenciji za mobilnost i programe EU, a za preostale aktivnosti (multilateralni projekti, tematske mreže, prateće mjere, Transverzalni program, program Jean Monnet) prijave se podnose Europskoj komisiji (Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu). Natječaj za 2012. i upute za prijavu potražite na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU: www. mobilnost.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije