Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreativna Europa

Europa je svjetski lider u kreativnoj industriji

Predstava Zvonar Crkve Notre Dame (1)
Lori Vitaljić
18.10.2013.
u 00:01

Program je stvoren kako bi se na strateški osmišljen način usmjerile investicije u kreativnu industriju, a predloženi je proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine 1,8 milijardi eura

Uspostavljen je novi program Europske unije ''Kreativna Europa 2014.– 2020.'', koji će poduprijeti europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihova doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Kreativna Europa objedinjuje dosadašnje programe u kojima Hrvatska sudjeluje kao ravnopravni partner od samog početka pregovaračkoga procesa, a to su programi Kultura, MEDIA i Mundus. Europa je trenutno svjetski lider u kreativnoj industriji te je ovaj program stvoren kako bi se na strateški osmišljen način usmjerile investicije u navedeni sektor. Predloženi proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine je 1,8 milijardi eura, što je ujedno i najveća svjetska potpora za kulturne i kreativne industrije.

Potporom se planira uključiti tisuće umjetnika, kulturnih profesionalaca i organizacija u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara na način da im se omogući djelovanje diljem cijele Europe u svrhu promicanja jezične i kulturne raznolikosti.

Ciljevi i procjene Europske komisije su da će u razdoblju od 2014. do 2020. godine najmanje  8.000 kulturnih organizacija, 300.000 umjetnika, kulturnih profesionalaca i njihovih proizvoda primiti potporu za prekograničnu suradnju što će im pomoći u stjecanju iskustva i stvaranju međunarodne karijere. Program će poticati prijevode europske literature s planiranih više od 5.500 knjiga i ostalih literarnih djela. Programska aktivnost MEDIA će poduprijeti svjetsku distribuciju više od 1.000 europskih filmova te pomoći profesionalcima u audiovizualnom sektoru u njihovoj međunarodnoj karijeri.

Program Kreativna Europa je otvoren svim zemljama članicama EU, zemljama članicama EFTA-e (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU, potencijalnim kandidatkinjama i susjednim državama. Ostale zemlje mogu biti uključene u određenoj mjeri. Trenutno, u programu Kultura sudjeluju zemlje članice EU, zemlje EFTE, Hrvatska, Turska, Makedonija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. U MEDIA programu već sudjeluju zemlje članice EU, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Korisnici programa moraju biti pravne osobe (kulturne organizacije i institucije). Iako se fizičke osobe ne mogu prijaviti kao direktni korisnici, predviđeno je da će program uključiti više od 300.000 umjetnika i kulturnih djelatnika kao krajnji korisnici programa.

Program ima dva prioriteta:

1. prioritet  je  jačanje kulturnih institucija, odnosno internacionalnih karijera kulturnih operatera i umjetnika te europskih mreža;

2. prioritet  odnosi se na potporu internacionalnim izložbama i drugim kulturnim događanjima te potporu književnim prijevodima i razvoju publike.

Najveća je novost tzv. treći stup programa, a to je novi instrument financijskih garancija. Ideja je da se zainteresiranim bankama u državama članicama dodijele bespovratna sredstva kojima će se one moći koristiti kao jamstvom u slučaju dodjele kredita kulturnim industrijama, odnosno poduzetnicima u području kulture i medija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije