Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORBAN OPTUŽUJE

Zbog Angele Merkel Europska unija je kapitulirala pred Turskom

Angela Merkel,Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
23.04.2016.
u 12:26

"Mi, članice EU-a, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvidjeti dokle to može ići", upozorio je mađarski premijer

 Europska unija je "kapitulirala pred Turskom" u izbjegličkoj krizi pod utjecajem Angele Merkel, uz posljedice koje je "nemoguće predvidjeti", upozorio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer je uputio njemačkoj kancelarki ovu kritiku u razgovoru za njemački tjednik Wirtschaftswoche, na dan kada Merkel i nekoliko europskih čelnika dolaze u Tursku u osjetljiv posjet, s nadom da će smiriti napetost u vezi s dogovorom o migrantima kojemu Ankara prijeti da ga više neće poštovati.

Tim dogovorom Bruxellesa i Ankare koji je Merkel snažno promicala, "kapitulirali smo pred Turskom. Takva stvar nikad nije dobra", ocijenio je Orban.

 "Sigurnost Europske unije ne može biti u rukama vanjske sile", rekao je.

Turska se obvezala da će prihvatiti sve migrante koji su nakon 20. ožujka ilegalno ušli u Grčku. Plan predviđa da se za svakog sirijskog izbjeglicu vraćenog u Tursku jedan sirijski izbjeglica premjesti u neku europsku zemlju, najviše 72.000 ljudi.

Europljani su zauzvrat obećali Turskoj 3 milijarde eura, početak pristupnih pregovora o članstvu u EU-u i ubrzavanje postupka liberalizacije viza za Turke, uz napomenu da potonji moraju ispuniti zadane kriterije.

Ankara je poslije povisila svoje zahtjeve zatraživši još 3 milijarde eura do 2018. i istaknuvši da nije obavezna poštovati dogovor ako Turci do lipnja ne budu izuzeti iz viznog režima.

"Mi, članice EU-a, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvidjeti dokle to može ići", upozorio je Orban koji je ipak odobrio prihvaćanje dogovora s Ankarom.

"Tursku strategiju sam podupirao samo uz uvjet da se uspostavi i sustav zaštite granice" EU-u, branio se Orban. Po njegovu mišljenju, Bruxelles je "pogriješio" kada se usredotočio na raspodjelu izbjeglica, umjesto na zaštitu granice.

>> Orban: Mora se zaustaviti plan Bruxellesa i mađarske ljevice koji žele "uvesti više milijuna ljudi u Europu"

Komentara 10

Avatar bosanac1951
bosanac1951
15:23 23.04.2016.

Zbog Angele Merkel Europska unija je kapitulirala pred Turskom....Ovaj put je Orban fakat u pravu...Ona će ovim potezom ugroziti kršćanstvo u Europi...

SS
sokac sa drave
12:56 23.04.2016.

Pomaze jedino udruzenje Europskih krscanskih drzava koji su protiv Merkel plana jer ona je ucijenjena od Amerike da po nalogu zidova mora islamizirati Europu.Te drzave imaju solidnu podlogu ekonomsku pogotovo kao zitnica moze prodavati hranu.Taj parlament je svejedno,bio u Poljskoj ,Sloveniji,Bugarskoj ili u Srbiji.SAmo ne kod nas mi tome jos nismo dorasi.

DI
Diplomat
17:12 24.04.2016.

Ta babetina ulaze u svoju domovinu (Tursku) a EU nju uopce ne interesira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije