Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON PRVE RUNDE

Tajani u vodstvu na izborima za predsjednika europarlamenta, Pittella drugi

Antonio Tajani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.01.2017.
u 12:55

Kako niti jedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas, ide se u drugi krug glasovanja

Nakon prve runde glasovanja za predsjednika Europskog parlamenta u utorak u Strasbourgu u vodstvu je kandidat Europske pučke stranke (EPP) Antonio Tajani s 274 osvojena glasa, dok njegov glavni takmac iz redova socijaldemokrata Gianni Pittella raspolaže s potporom 183 zastupnika.

U glasovanju je od 751 zastupnika u EP-u glasovalo njih 718, od čega su valjana 683 glasa, dok je 35 nevažećih. Uz 274 glasa za Tajanija i 183 za Pittellu, Helga Stevens iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR) je osvojila 77 glasova, Britanka Jean Lambert (Zeleni/Europski slobodni savez) 50, a Laurentiu Rebaga iz EFDD-a (Europa slobode i direktne demokracije) 43 glasa.

Kako niti jedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas, ide se u drugi krug glasovanja. Kako se doznaje iz klubova zastupnika, Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) je dao potporu Tajaniju, s izuzetkom nizozemskih liberala iz stranke Demokrati 66 (D66).

Kako se doznaje, vođa liberala Guy Verhofstadt koji se povukao iz utrke za nasljednika Martina Schulza mogao bi zamijeniti Donalda Tuska na mjestu predsjednika Europskog vijeća, a zastupnik iz redova ALDE-a bi mogao dobiti potpredsjedničko mjesto u Europskom parlamentu.

Potpredsjednica i glasnogovornica socijaldemokrata Tanja Fajon je Verhofstadta zbog njegove potpore Tajaniju optužila za "političku nedosljednost", a njegov je potez nazvala "spektakularnim saltom".

"Od Beppa Grilla do Berlusconija u manje od tjedan dana, Verhofstadt je dodatno dokazao svoju političku nedosljednost, izvevši spektakularni salto", priopćila je Fajon. Nakon što je, nastavila je Fajon, Verhofstadt pokušao izvesti tragikomični potez s populističkim pokretom Pet zvjezdica kako bi povećao osobne šanse za pobjedu, izgleda da je vođa liberala sada sklopio sporazum s Berlusconijevim čovjekom u Bruxellesu, kandidatom EPP-a Tajanijem.

Po njezinim riječima, socijaldemokrati su liberalima ponudili proeuropski sporazum na koji nisu dobili odgovor, a čini se, tvrdi Tajani, da Verhofstadt o tome nije obavijestio svoje kolege.

Također je izrazila uvjerenje da je ovom parlamentu potrebna "ambicioznija i transparentnija većina".

Uoči izbora analitičari su davali blagu prednost Tajaniju, ispred njegova sunarodnjaka Pittelle koji je isticanjem kandidature objavio kraj "velikoj koaliciji" kršćanskih demokrata i socijaldemokrata u raspodjeli čelnog mjesta u parlamentu. 

>> 'Srbija mora uskladiti svoju politiku prema Rusiji s politikom EU'

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
02:46 18.01.2017.

Nadam se da je ovo posljednja podjela fotelja u ovoj fašističkoj tvorevini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije