Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Sud EU: Homoseksualcima se može zabraniti davanje krvi

Darivanje krvi
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.05.2015.
u 08:01

Direktiva o krvi i krvnim sastojcima (2004/33/EZ) kaže da se dobrovoljno davanje krvi može zabraniti osobama koje njihovo seksualno ponašanje dovodi u visok rizik dobivanja zaraznih bolesti prenosivih krvlju.

Europski sud pravde donio je presudu po kojoj je homoseksualcima moguće zabraniti dobrovoljno davanje krvi. Spor se vodio zbog primjera iz Francuske, gdje je jedan homoseksualac podnio tužbu sudu jer mu liječnici nisu dopustili da daje krv nakon što je otkrio da održava spolne odnose s jednim muškarcem.

Povelja EU o temeljnim pravima propisuje načelo nediskriminacije na temelju spolne orijentacije, no direktiva o krvi i krvnim sastojcima (2004/33/EZ) kaže da se dobrovoljno davanje krvi može zabraniti osobama koje njihovo seksualno ponašanje dovodi u visok rizik dobivanja zaraznih bolesti prenosivih krvlju.

>> Zakon unije - Druga država može vam zabraniti vožnju iako imate dozvolu

Komentara 9

MA
Mate77
12:03 03.05.2015.

Ništa neobično, inače sam liječnik, stalno u dodiru s krvi i iglama. Kad sam htio dati krv za rođaka, rekli su mi da sam rizičan davatelj i odbili me. Hoću li se i ja žaliti na diskriminaciju?

DJ
djurex
08:42 03.05.2015.

oh boze..pa njih stalno "diskriminiraju"...

PA
pavo
18:53 12.05.2015.

srbski - direktiva //// hrvatski - naputak, smjernica, odrednica, nalog ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije