Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička kriza

Španjolci idu na treće izbore

Mariano Rajoy
Foto: Reuters
05.08.2016.
u 07:00

I u Hrvatskoj bi se lako mogao dogoditi španjolski scenarij nakon prijevremenih izbora 11. rujna ako ne bude volje za koaliciju HDZ-SDP

Španjolska je zapela u teškoj političkoj krizi i pitanje je kako će i kada iz nje izaći i formirati vladu. Sedmomjesečni pregovori došli su do zida s obzirom na to da su izbori u prosincu 2015. i lipnju 2016. raspršili glasove i doveli do toga da nijedna od četiriju vodećih stranaka ne može samostalno formirati vladu.

Nema napretka

Nakon sastanka s Pedrom Sánchezom, vođom najveće oporbene stranke Španjolske socijalističke radničke partije, na kojem nije postignut nikakav napredak u formiranju vlade, tehnički premijer Mariano Rajoy obavijestio je Španjolce kako bi moglo doći do novih parlamentarnih izbora, trećih u manje od godinu dana.

Tehnički premijer to je izjavio nakon sastanka jedinih dviju stranaka koje zajedno mogu osigurati natpolovičnu većinu u parlamentu, Rajoyeve Narodne stranke desnog centra (PP) i drugoplasirane Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), koji nije donio nikakav rezultat i u vodu je bacio ideju o velikoj koaliciji.

Vođa PSOE-a Pedro Sánchez rekao je nakon sastanka s Rajoyem, četvrtog nakon prosinca, kako će njegova stranka glasovati protiv svakog uspostavljanja vlade Narodne stranke. Narodna stranka u lipnju je dobila najviše glasova osvojivši 137 od 350 mjesta u parlamentu. Za formiranje vlade potrebno joj je 176 mandata.

Ni manjinska vlada

Bez barem suzdržanosti PSOE-a za glasanja o vladi, Narodna stranka teško će formirati makar i manjinsku vladu. Stranka lijevog centra PSOE u lipnju je dobila 85 zastupnika, što je njen najslabiji rezultat u povijesti. PSOE i Narodna stranka tradicionalno su najveći rivali te se na vlasti mijenjaju posljednjih 35 godina.

I u Hrvatskoj bi se lako mogao dogoditi španjolski scenarij. Unatoč tome što bi prema zadnjim anketama Narodna koalicija dobila 34,4 posto glasova, a HDZ s partnerima 26,4, jedino je sigurno da nijedna strana neće biti apsolutni pobjednik i neće moći samostalno formirati Vladu, već će morati koalirati s Mostom.

>> EK nema hrabrosti uvesti sankcije zbog deficita i duga

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
16:13 06.08.2016.

hdz sam dobiva najmanje 28% glasova, pojedinačno je najjača stranka, i očito jedina dovoljno poštena sama izaći na izbore. sdp je kukavica, sakriva se iza kojekakvih lokalnih moćnika. kad-tad to će doći na naplatu, a onda će izgubiti i to malo potpore koju imaju. kad se do kraja posvade sa hnsom, a budu se, ostat će bez vlasti u sjevernim županijama. drugdje ionak nisu nešto posebno. a rasturanjem sjeverne baze postat će nevažan faktor. ioanko ih je zoran učinio mlitavima, jednoumno orijentiranima. sad se svi smiju hdzovcima, jer su podržali plenkovića, a tjedan dana prije ko kamen stajali iza karamarka. kao da će zoran proći drugačije. svašta. ajd vi u ilegalu.

DU
Deleted user
15:01 12.08.2016.

Blago njima, nije im dosadno. Kod nas strka zbog prijevremenih i preslagivanja, koalicija, ortačkih sporazuma i inih poslova. Dinamika - ma kakva. Mogli bismo i mi tako za jedno pola godine - godinu?

PR
prarvat
10:28 05.08.2016.

treba spomenuti njihov "most", stranku "građani", koja će možda poduprijeti desni centar uz potpisivanje ugovora o provođenju reformi. dakle, nije riječ o klasičnoj koaliciji. veliki mudraci su se u nas izrugivali s mostom kako je takvo što nemoguće! iz člankanka u the economistu: His main hope (misle na desni centar - relativnog pobjednika) lies in quiet talks with Ciudadanos (Citizens), a new liberal party with 32 seats. A possible pact would see Ciudadanos support a PP government for at least two years in return for a modest list of reforms in areas such as tax, pensions and the labour market.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije