Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan

'Potpiše li se trgovački sporazum EU i SAD-a, naš život će se bitno izmijeniti'

Biljana Borzan
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
13.02.2015.
u 11:57

Borzan je rekla kako je ta tema izuzetno važna u Europskoj uniji, kako izaziva sve više polemika, a da u Hrvatskoj, nažalost, prolazi ispod radara

Biljana Borzan, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu koja u je grupi socijalista (PES), zadužena za pitanja zdravstvenog sustava i sigurnosti hrane, govorila je o pregovorima Europske unije i SAD-a oko sporazuma o slobodnoj trgovini famoznog TTIP sporazuma koji bi, ako se potpiše, donio najveću i najbogatiju slobodnu trgovinu od otprilike 820 milijuna stanovnika.

Borzan je rekla kako je ta tema izuzetno važna u Europskoj uniji, kako izaziva sve više polemika, a da u Hrvatskoj nažalost prolazi ispod radara. Da je tome doista tako svjedoči i prilično bizarna situacija jer je danas na njezinoj pressici osim novinara Večernjeg lista bio samo još jedan kolega iz Hine. Kako je rekla Borzan, pregovori su počeli u srpnju 2013. i u početku su u javnosti komunicirani izuzetno pozitivno, govorilo se da će to zemljama EU svake godine donijeti rast BDP-a od 0,5 posto, da će potrošači dolaziti do jeftinijeg proizvoda i da će se otvarati mnoga nova radna mjesta.

Međutim, kako je Europska komisija vodila pregovore pod velom tajne, ne samo skrivajući se od javnosti nego i od zastupnika u Europskom parlamentu kojima nisu davali informacije o tijeku pregovora, ta je tajnovitost izazvala prvo strah, a onda, kaže Borzan, i paranoju u europskoj javnosti. - Priča o jeftinijim proizvodima počela se u javnosti promatrati negativno zbog bojazni da će to imati vrlo negativne utjecaje na malo i srednje poduzetništvo u EU. Također, pojavila se i velika bojazan da će GMO hrana i meso puno hormona puno lakše dolaziti do europskih potrošača. S druge strane, u SAD-u se pojavila bojazan da će taj sporazum negativno utjecati na njihove visoke standarde u sigurnosti medicinskih uređaja ili primjerice emisije plinova iz automobila - rekla je Borzan.

Kaže stoga da se treba držati zlatnog pravila, dakle, ako u nekom području koje je predmet pregovora viši standardi postoje u SAD-u ti bi se viši standardi trebali primjenjivati u EU-u i obrnuto, ako Europa ima više standarde za pojedine sektore tada bi to trebalo slijediti i u SAD-u. Borzan je rekla da su se zbog pomanjkanja informacija iz Europske komisije zastupnici u europskom parlamentu digli na noge, a posljedica je da je ona jedna od rijetkih zastupnica koja je ušla u takozvanu sigurnosnu sobu gdje se u tajnosti čuvaju nacrti TTIP-a. Kaže da je imala priliku vidjeti stotinjak od ukupno 2.000 stranica i to isključivo o temama o kojima se ona unutar grupe socijalista bavi, dakle zdravstvo i sigurnost hrane.

Kaže da je njen stav i stav grupe socijalista takav da nikakvih snižavanja standarda ne smije biti, a da će se zastupnici PES-a na kraju postaviti prema komisiji upravo onako kako će se emisija odnositi prema njima i dalje će se držati onoga što komunicira sa zastupnicima u parlamentu.

Sljedećih mjeseci Borzan i još 11 zastupnika putuju u Washington gdje će posjetiti nekoliko ministarstva, Agenciju za hranu i lijekove i Kongres, gdje očekuje da će dobiti mnogo objašnjenja i njihove stavove na pojedine točke sporazuma. Do tada, kaže, puno će komunicirati s hrvatskim građanima, stoga poziva građane, ali i sve zainteresirane grupacije i organizacije u Hrvatskoj ukoliko imaju ikakve prijedloge ili pitanja da se jave njoj osobno na stranicu www.biljanaborzan.eu.

Kaže da su pregovori između EU i SAD-a u poodmakloj fazi, ali da još uvijek nije kasno da se u sporazum ugrade stvari koje su pozitivne i dobre i za Hrvatsku i za EU. - Sporazum TTIP je vrlo važna stvar i ako se na koncu potpiše onda će u vrlo bitnome izmijeniti naš život i naš svijet - kaže Borzan. Potpuno otvoreno je rekla da su pregovori očigledno zakomplicirali i da sporazum neće biti potpisan u punom opsegu kao što je bio prvotno planiran. Neke razlike usu naprosto nepremostive - kaže Borzan.

Inače, nitko se više ne usudi reći kada će nacrt sporazuma biti gotov jer je prvotno bilo planirano da pregovori završe do kraja 2014. godine. Kako god bilo, kada nacrt pregovora između EK i SAD-a bude gotov sporazum će doći na raspravu, a kasnije i na glasanje u EU parlament. Borzan kaže da od tog trenutka cijeli sporazum više neće biti tajan i da će oni prema javnosti moći komunicirati pojedinosti sporazuma.

>> 'Tajna soba u kojoj su mi pokazali TTIP izgleda kao u špijunskom filmu'

Komentara 65

IV
Ivan985
12:17 13.02.2015.

Amerika je konkurentnija od Europske unije i ovakav sporazum će dovesti do toga da europsko tržište preplave jeftini američki proizvodi.To će očito više koristiti Americi nego Europi.

MA
marijajuka
12:25 13.02.2015.

Neki novinari su navikli dolaziti na pljucanje Ivane Maletić, Vase i ekipe. Naš život sutra ih ne zanima, bitno da će njima biti dobro. Strašno ljudi, strašno! I gadljivo...

DU
Deleted user
12:27 13.02.2015.

Meso puno hormona i antibiotika. Koristi se kemija za sterilizaciju muških svinja. Ako ta kemija sterilizira svinju od 100kg, kako djeluje na dječaka od 20 ili 40 kg?. Ovi prebogati ekonomski nas uništavaju i pretvaraju u roblje, a sad hoće običnu raju i fizički uništiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije