Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvajanje strategije

Picula pitao EK za mjere pomoći Jadransko-jonskoj makroregiji

Tonino Picula
Patrik Macek/PIXSELL
30.09.2014.
u 10:31

zmeđu ostalog, Vijeće je u zaključcima naglasilo kako je EUSAIR od interesa za sve članice EU-a i ima kapacitet pridonijeti daljnjoj integraciji unutarnjeg tržište i stabilnosti područja

Vijeće za opće poslove EU-a usvojilo je danas zaključke koji su otvorili put i posljednji su preduvjet za usvajanje Strategije Europske unije za Jadransko - jonsku makroregiju (EUSAIR), a koje se očekuje na sastanku Vijeća EU-a sljedeći mjesec.

Između ostalog, Vijeće je u zaključcima naglasilo kako je EUSAIR od interesa za sve članice EU-a i ima kapacitet pridonijeti daljnjoj integraciji unutarnjeg tržište i stabilnosti područja.

Vijeće je također pozvalo Komisiju da nastavi imati vodeću ulogu u strateškoj koordinaciji Strategije u partnerstvu sa zemljama sudionicama i drugim institucijama EU-a; da osigura da se strategija uzima u obzir u relevantnim političkim inicijativama EU-a; da promiče prikupljanje pouzdanih i usporedivih podataka; da osigura odgovarajuću transparentnost, komunikaciju i podizanje svijesti na razini EU-a te uključi Strategiju u okviru nadležnosti i aktivnosti na visokoj razini s predstavnicima svih EU članica i ne-članica koje sudjeluju u makroregionalnim strategijama.

Nakon današnjih zaključaka Vijeća i izvješća Komisije koje se odnosi na makroregionalne strategije, Picula je poslao prioritetno pitanje Europskoj komisiji: “Koje konkretne mjere planirate poduzeti kako bi se ispunile preporuke Vijeće i pomoći ovoj makro regiji u ostvarenju svojih velikih potencijala”?

U Jadransko-jonsku makroregiju uključene su četiri zemlje članice EU-a: Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka ali i četiri susjedne zemlje: BiH, Crna Gora, Srbija i Albanija. Strategija počiva na četiri stupa: poticanju "plavog rasta” (pomorskog gospodarstva), razvoju prometnih i energetskih veza, zaštiti okoliša i razvoju održivog turizma sa zemljama koordinatoricama.

Zastupnik Picula koji se trenutno nalazi u Tirani na Međunarodnoj konferenciji "Novo poglavlje za integraciju Albanije u EU; Izazovi nakon dobivanja statusa kandidata i politika proširenja pod talijanskim predsjedanjem”, pozdravio je sve zaključke a posebno dio s Albanijom, budući da Hrvatska zajedno s tom zemljom koordinira održivi tuziram.

>> Tonino Picula ugostio biskupa Komaricu

Komentara 1

Avatar catalyst
catalyst
19:04 30.09.2014.

Nakon što prođe referendum o promjenama izbornog zakona ovaj gospodin bi ubrzo mogao zasjesti na čelo SDP-a, jer je redovno dobivao najviše preferencijalnih glasova na izborima, i općenito i na SDP-ovoj listi. Milanoviću bi se moglo dogoditi da ni ne ne uđe u Sabor, kao i Karamarku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije