Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon summita NATO saveza

Pahor: dolazak Putina u Sloveniju ne znači promjenu slovenske orijentacije

Borut Pahor
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
16.05.2016.
u 09:05

Putin bi na Pahorov poziv trebao posjetiti Sloveniju 30. srpnja, tri tjedna nakon summita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snježnoj lavini kao austrijski zarobljenici prije sto godina na planini Vršič

 Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će krajem srpnja boraviti u Sloveniji ne znači da Slovenija koja je članica EU i NATO-a mijenja svoju dosadašnju orijentaciju, kazao je u nedjelju u Ljubljani u govoru pripadnicima vojske i veteranskih organizacija u povodu njihova praznika slovenski predsjednik Borut Pahor.

– Ne treba biti nikakve sumnje: taj posjet ni u čemu ne mijenja našu vanjskopolitičku ili sigurnosnu orijentaciju –  kazao je Pahor.

Putin bi na Pahorov poziv trebao posjetiti Sloveniju 30. srpnja, tri tjedna nakon summita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snježnoj lavini kao austrijski zarobljenici prije sto godina na planini Vršič.

– Iako će Putinov posjet biti neslužben i "pijetetne naravi", svi se isto tako slažemo da će biti koristan u smislu dijaloga – kazao je Pahor.

On je u govoru vojnicima upozorio na potrebu brže modernizacije slovenske vojske kako bi mogla ispuniti preuzete obveze u NATO-u i biti zaštićena u situaciji rastućih sigurnosnih izazova u Europi i okruženju, pri čemu je ocijenio da dolazi do promjena u političkoj i sigurnosnoj konfiguraciji u Europi i svijetu, makar, kako je dodao, Slovenija nije izravno ugrožena nikakvom prijetnjom.

>> Amerikanci zabrinuti: Vladimir Putin krajem srpnja u Sloveniji?

Komentara 5

RA
Rangostar
14:34 16.05.2016.

Kao pozivam Putina u goste a cim ode Putin ovo Putin ono... Putin pretnja miru,Putin pretnja cijelom svijetu itd. Pa sta je ovo...,ko' je ovdje lud ?

Avatar poklon1234
poklon1234
10:01 16.05.2016.

ljuigavi slovenci... čuj priče... organiziraju nešto manje-više nebitno da bi pozvali putina, a onda pokazuju mišiće i nekakvu strogoću prema rusiji.... vidjećemo koliko će se iskeziti (da ne kažem na.uziti) ljigavci iz dežele ako putin uopće i navrati...

Avatar nekakav
nekakav
10:38 16.05.2016.

ništa ljigavi slovenci. samo pragmatični. i pametni. kao što su oduvijek i bili. cijelo jedno stoljeće ispred nas. ako netko misli da da su za austrijance bili krunske zemlje radi triglava, a ne radi ipak sposobnosti, grdno se vara. eto, eto, dolazi iz putin, kojeg podržava većina u zapadnoj europi. ali političare na uzdi drže amerikanci. svaka kriza ima početak, i svoj kraj, pa će tako i ova završiti. samo trebat će nakon svega malo i polizati svinjariju. a rus će tu ostati dovoljno daleko. jasno da će europa tek nakon smjene ove garniture političara moći sa rusima poboljšati odnose. ipak stanje u novčaniku ne daje baš puno vremena. slovenci su fer igrači. oni nikome ne zatvaraju vrata. i imaju svoje ja. za razliku od npr. nas... oni su se unatoč sankcijama pojavili na nekim ruskim sajmovima, skupovima. sad se sjetite olimpijaca iz kraljevine jugoslavije na oi u berlinu, kad se nisu poklonili hitleru. očito su to bili slovenci u reprezentaciji. jer naši bi si kičmu strgali od klanjanja. ili kralježnicu, kak kome paše izraz...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije