Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Oznake energetske učinkovitosti, neće više biti A+++, nego od A do G

perilica
Foto: Thinkstock
16.07.2015.
u 07:00

EK predlaže i stvaranje digitalne baze podataka u kojoj će se lako moći provjeriti energetska učinkovitost svih novih proizvoda.

Europska komisija jučer je predložila reviziju zakona Unije o označavanju energetske učinkovitosti proizvoda.

Na snazi od 1995., ta oznaka pomaže potrošačima koji pri kupnji uzimaju u obzir koliko je koji proizvod energetski učinkovit, no revizijom bi se uvele oznake od A do G, bez pluseva koji sada postoje uz oznaku A i koji potrošače mogu dovesti u zabludu. Naime, potrošači mogu pomisliti da proizvod s oznakom A+ ima odličnu učinkovitost ako ne znaju da postoji i A++ i A+++.

EK predlaže i stvaranje digitalne baze podataka u kojoj će se lako moći provjeriti energetska učinkovitost svih novih proizvoda.

>> U samo 9 dana otišlo svih 10.000 poticaja za uređaje razreda A+++

Komentara 5

Avatar lvan12
lvan12
07:24 17.07.2015.

Je, i za 5 godina kada se napravi guzva u novoj kategoriji "A" i svi proizvodi budu te iste kategorije... Tada budu opet uveli A+, A++, A+++, jer je bude potrebno napraviti razliku između "više štedljivijih" i onih "manje štedljivijih" uređaja.

ČO
čokoladica
07:56 16.07.2015.

ima toliko dobrih proizvoda da im plusevi vise ne stanu na naljepnice pa su morali promjeniti to

Avatar nekakav
nekakav
12:55 16.07.2015.

ako ne znaju... u današnje digitalno doba nepoznavanje nečega nije opravdanje, i nije nikakvo dovođenje u zabludu. sam se informiraj o svemu, a ne traži od trgovca da ti pol sata objašnjava što sve stroj može, a ti odeš, i i ne kupiš. prava potrošača su danas daleko previsoka, preširoka. kupim haljinu, odem na svadbu, i drugi tjedan je vratim, ono, ne paše mi. i vratim si novac. ajmo tako i s hranom. naručim pola tone mesa, i onda ga vratim, jer... ne treba mi, čak ni razlog ne trebam navoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije