Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švedski znanstvenici

Južnoj Europi ovo ljeto prijeti zika virus, Hrvatska ugrožena

Zaraza Zika virusom biti će povišena u periodu od lipnja do kolovoza
Foto: Umea University
1/4
11.06.2016.
u 22:47

Španjolska, Italija, Grčka, Turska te dijelovi Rusije oko Krasnodara najizglednija su područja za širenje virusa u periodu od lipnja do kraja kolovoza

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Umea objavila su karte koje prikazuje područja Europe koja bi ovog ljeta trebala biti izložena zika virusu

Španjolska, Italija, Grčka, Turska te dijelovi Rusije oko Krasnodara najizglednija su područja za širenje virusa u periodu od lipnja do kraja kolovoza. Osim toga, povišene temperature zahvatiti će i južnu Europu, zbog čega će privući i velik broj turista koji su zaraženi zika virusom. 

- Prisutnost populacija aedes komaraca, toplija klima te istovremeno i vrhunac dolazaka turista zračnim putem u Europu, predstavlja tri glavna razloga koja južni dio Europe čine plodnim tlom za zika virus - rekao je Joacim Rocklov sa švedskog sveučilišta.

Umjeren rizik od pojave virusa imaju Hrvatska, BiH, Italija, Španjolska, San Marino, Turska, Izrael. Malta, Švicarska, Monaco, Grčka, Bugarska, Rumunjska, Gruzija, Slovenija, Albanija te Crna Gora.

>> WHO sazvao poseban odbor za ocjenu opasnosti od Zika virusa u Brazilu

Komentara 1

HR
hr76
01:32 12.06.2016.

Naravno da smo ugroženi, naročito poslije Olimpijskih igara u Riju kad se pola sportaša vrati bolesno poput nedavno slovenskog sportaša. Svatko normalan bi pokušao spriječiti pandemiju, ili je bar odgoditi da se dobije godina-dvije za pronalazak cjepiva. Ovako, mislim da je ovo jasan pokazatelj da svjetske vođe ipak više mare za kapital nego za ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije