Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u EP

Jakovčić unuci diktatora: Gospođo Mussolini, znate li da je Istra dvojezična?

Jakovčić Mussolini
Foto: Youtube
1/3
10.02.2015.
u 16:30

Pred Vijećem EU talijanska manjina traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage – rekla je Alessandra Mussolini

Ivan Jakovčić, IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu, upustio se danas u mali verbalni okršaj s talijanskom europarlamentarkom Alessandrom Mussolini, inače unukom Benita Mussolinija, nakon što se ona javila za riječ kako bi se prisjetila žrtava iz fojbi i protjerivanja Talijana iz Istre i Dalmacije.

– Po završetku II. svjetskog rata, tisuće ljudi okrutno je ubijeno samo zato što su govorili talijanski, a 350 tisuća protjerano je iz svojih domova sa 90 posto područja Istre. Pred Vijećem EU talijanska manjina traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage – rekla je Alessandra Mussolini, na što joj je Jakovčić odgovorio da je Istra dvojezična.

– Poštovana gospođo Mussolini, htio bih vas pitati znate li da je danas Istra dvojezična – upitao je Jakovčić u replici i napomenuo da je hrvatsko-talijanska dvojezičnost danas službena u Istri njegovom zaslugom i zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku.

>>Jakovčić: Nakon Pariza trebamo zajedničku tajnu službu u Europi

>>Jakovčić: Imamo konsenzus oko pripreme razvojnih projekata za Jadransko-jonsku regiju

Komentara 167

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
17:24 10.02.2015.

jakovčić zastupa profašističke interese... nećemo zaboraviti da je tijekom 90-tih, dok su naši momci ginuli oko Vukovara i Dubrovnika, jakovčić hodao s ids-om po EU -institucijama tražeći da se uspostavi "autonomna europska regija Istra"... srećom, taj nož u leđa nije prošao --- ali danas, isto, jakovčić traži ukidanje Istarske županije i uspostavu "Autonomne regije Istre"? ... dokle ??

MM
mali mate56
17:43 10.02.2015.

Pitala te je za 350 tisuca istjeranih i ubijenih nije te pitala o dvojezicnosti. Tko je ušao u njihove oteto kuće stanove koliko ih je ubijeno nakon rata odgovori. Znamo dobro tko je dosao s krvavim čizmama na njihova oteta imanja. Znamo tko je dosao u kuće ubijenih i u fojbe bačenih Talijana i Hrvata znamo tko je zvjerski ubijao svećenike među njima i danas blaženoga Bulešica, znamo i za fojbu pored Pule Golubinjaca sve znamo sto su ucinili zločinci nakon rata.

AF
afer
16:48 10.02.2015.

A gdje je ostalih 11 europarlametaraca kad je spala knjiga na ovo autonomaško slovo ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije